Първомайските библиотекари питат: "Къде са ни книгите?"

Маргарита Стайкова

Библиотекарите  от община Първомай се включиха в подписката в подкрепа на националната кампания за възраждане на българските библиотеки „Къде са ни книгите?“. За краткия срок, от по-малко от  два работни дни, са били събрани над 60 подписа само в ОНЧ“Св. св. Кирил и Методий“.

Маргарита Стайкова – главен библиотекар, сподели, че не са имали време да потърсят съдействие от училищата, организациите с които работят и редовните си читатели, но е убедена, че те са готови да съдействат за успеха на кампанията.

Целта на „Къде са ни книгите?“ е четенето да стане достъпно за всеки българин и книгата да се върне в естествения й дом – библиотеката. В отвореното писмото до министър-председателя и министрите на финансите, на науката и  културата се казва: "Ние, хората, чиято професия и съдба е книгата, се обръщаме към вас за подкрепа на нашето искане за спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищните библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове. При изпълнението на тези стандарти държавата ще осигури правото на своите граждани на равен и свободен достъп до информация и знание, гарантирани им от Хартата за правата на човека."

Общинската библиотека в Първомай има богата история.  Тя съществува и се развива и благодарение на свои дарители, които само през тази година са повече от 30. Библиотечният фонд  е над 27000 единици.Читателите са 807. Посещенията от началото на годината до сега са над 14000, от които 1500 по проект „Глобални библиотеки“, с който parvomai.net запозна читателите си преди време.

Теди КИрякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини