Дилма стъпи на площад "Св. Александър Невски"

На площад „Св. Александър Невски” започна официалната церемония по посрещането на президента на Федеративна република Бразилия Дилма Русеф.

Русеф поднесе венец пред паметника на Незнайния войн.

Венецът е от жълти гербери - един от основните цветове на бразилското знаме. Прозвучаха националните химни и на двете страни. Влиятелният политик с български корени е на държавна визита у нас по покана на българския президент Георги Първанов.

Дилма Русеф пристигна късно снощи в България и бе посрещната от представители на президентската администрация и Външно министерство. На площада, на практика е първата среща на президента Георги Първанов с Дилма Русеф в рамките на посещението й.

Събитието се отразява от почти всички български медии. Акредитираните бразилски журналисти в президентството са 27 – репортери, фотографи, оператори. Очаква се да бъдат поднесени цветя пред паметника на Незнайния войн.

По-късно двамата президенти ще проведат среща на „четири очи”, последвана от пленарни разговори на двете официални делегации.

В присъствието на президентите на България и Бразилия ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.

Засилено е полицейското присъствие в района на Народното събрание и около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Това е първото посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва тази година.

По време на посещението си в България президентът Русеф е придружавана от сериозна бизнес делегация. Тя ще вземе участие и в българо-бразилски бизнес форум. Според информация от външно министерство на този етап е известно, че има интерес към инвестиции в областта на авиоинженерството, като е възможно сътрудничество с бразилската фирма "Ембраер", която произвежда самолети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини