В ОИК няма сигнали, но има въпроси

Ваня Георгиева

Няма получени в ОИК официални сигнали за нередности в предизборната кампания - каза Ваня Георгиева, председател на комисията. Има няколко запитвания, но не се е налагало да се обсъждат и да се излиза с решение.

Един от често поставяните въпроси е, дали учители и лекари трябва да излязат в отпуск, ако са кандидати за кметове или общински съветници. Изборният кодекс задължава да почиват само държавните служители – каквито са кметовете на населените места. Работещите в училищата и докторите не са такива. На тях не може да им се откаже отпуска, но само ако си я поискат.

Участието на деца в концертите по време на предизборните митинги е спорен въпрос. Ваня Георгиева каза, че никъде в изборния кодекс няма забрана за това. По силата на Закона за закрила на детето, обаче, е забранено  въвличането на  малолетни и непълнолетни в политически мероприятия. Този закон не определя дейността на ОИК, за това, ако бъде подаден такъв сигнал, ще трябва да се отнесе към друга инстанция.

По отношение на разлепването на агитационните материали в общината има издадена заповед. В нея са определени общинските местата, на които могат да бъдат поставяни плакати в Първомай и селата от общината. С тази заповед, срещу подпис, са запознати всички участници в кампанията. Въпреки това, от дърветата и  други нерегламентирани места вече греят усмивките на кандидат-кметове. Срещу това няма писмено подаден сигнал. Ако 3 дена след края на кампанията  агитационните материали не са премахнати, централите на съответните организации ще бъдат санкционирани.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини