Учениците тръгнаха с усмивки и тежки раници към училище

През учебната 2011/12 година раниците на първомайските ученици няма да станат по-леки. Учители и директори обявиха инициативата за необмислена.  Школата не разполагат с толкова учебници и не са в състояние да предоставят втори комплект  за работа в час. На места дори поръчките за задължителните книги още не са изпълнени.

Въпреки това учебната година беше открита с много настроение и стихове изпълнени от най-малките.

22 първокласника очакваха учителките Добринка Илиева и Сияна Антонова в НУ“Христо Ботев“.  Всички деца ще бъдат включени в групата по програмата за целодневно обучение. Благодарение на нея, в училището са постъпили средства за обновяване на материалната база.И през тази година ще продължат да действат мажоретен състав, воклана група, СИП – изобразително изкуство, а вече и фолклорна група.

ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ посрещна 50 първокласника, разпределени в две паралелки. Училището има временно изпълняващ длъжността "директор".  Минко Павлов не е ново лице, но за пръв път заема тази длъжност. Учителите и учениците ще работят по няколко проекта. Основната им цел ще бъде да се обхванат и задържат децата от малцинствата в училище. От тази година те разполагат и с нова танцова зала.

Най-голямото училище в Първомай – СОУ“Проф. д-р. Асен Златаров“ през следващата година ще изпълнява два проекта. Единият е по програма „Знание“, благодарение на който в клас като преподавател влиза американецът Джейкъб Баркмайер. С него parvomai.net  запозна читателите си още през юни. Другият проект е по програма „Коменски“. В него първомайските ученици ще си партнират с връстници  от Португалия, Франция, Румъния и Турция по темата „Капка вода за бъдещето“. 46 са първокласниците, които посрещнаха учителите.Те са разпределени в две паралелки, но само една ще е групата за целодневно обучение.

В ОУ“Георги Караславов“-кв.Дебър успяха да "спасят" паралелка 8 клас, макар и в маломерен вид, но посрещнаха много първокласници– 26 деца.

 „Въпреки демографската криза и създалата се ситуация в община Първомай, ПГСС „Васил Левски“ успя да сформира 4 паралелки и да изпълни плам-приема си“ – похвали се Росица Генова – директор на професионалната гимназия. От тази година училището за пръв път посреща и осмокласници, приети след полагане на задължителните изпити.

Теди Кирякова

Първите осмокласници в ПГСС

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини