Гвардейски отряд ще открие Тракийската музика и песен

За откриването на празниците на Тракийската музика и песен на 8 септември тази година е поканен Ученическият гвардейски отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев“ – Кърджали. Той е сред нещата, с които кърджалийци се гордеят. Но младите последаватели на духа на Ботев и Левски всъщност трябва да са повод за високо вдигната глава от всеки българин. Съвсем не е случайно, че символичната рождена дата т.е. първата изява, на първия в България ученически гвардейски отряд е точно 3 март. Основан е преди 5 години от около 40 момчета, ученици в Гимназита за чужди езици в Кърджали. Младите мъже са канени на всеки голям празник, а зад гърба им вече има много национални и международни прояви. Въпреки че тренировките са тежки, желаещите да се включат стават все повече.

Гвардейската сабя е копие на сабята, която е носил цар Борис І. А прототипът на униформите е облеклото на първите гвардейци от конната дружина на княз Александър Батенберг. Според учениците от отряда, участието им в празници е възможност да дадат своя урок по патриотизъм.

Съвсем наскоро гвардейският отряд превзе Италия с изпълненията си под ритъма на музиката на „Тих бял Дунав", „Излел е Делю Хайдутин" и „Руфинка". Това стана на престижния фестивал „Магия Италиана" в град Римини, където кърджалийските момчета спечелиха първо място и купа за уникалните си изпълнения. "Изключителен интерес от страна на италианската публика, висока оценка на журито, нестихващи аплодисменти." С тези думи ръководителят на формацията Димитър Кондиков обрисува кратко, но съвсем ясно как е протекло представянето на българите. И всичко това в конкуренция със състави от Русия, Венецуела, Испания и т.н... "Когато дефилирахме, хората излизаха от кафенета, от хотели, пред магазините, за да ни аплодират. Искаха автографи, искаха да се докоснат до униформите", спомня си Кондиков.

Кърджалийският кмет Хасан Азис ги определя като най-добрите посланици на Кърджали и България по света. И не само той. Който ги е виждал, знае защо. Който ще ги види тепърва - със сигурност ще разбере.

Като всички млади хора и кърджалийските гвардейци имат профил във Фейсбук. Последното съобщение на стената от г-жа Кондикова е кратко и недвусмислено ясно: Всички гвардейци на репетиция на 1 септември в двора на езиковата гимназия! Имате участие на 8 септември в Първомай!"

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини