14 °C

В Първомайско: незаконните сметища колкото селата

Ванюша Георгиева

В почти всички села в община Първомай има незаконни сметища. Въпреки, че кметовете им са били глобявани и са осигурени пари за почистването им, въпрос на съзнание е да се спре изхвърлянето на битови отпадъци. Преди дни едно такова място се запали до Караджалово и стана опасно за живеещите наблизо.

Сигнал за нерегламентирано сметище ни подаде и Ванюша Георгиева от Градина. В дупка, от която преди години са вадени камъни, съселяните й си изхвърлят всичко – от тоалетна хартия до дрехи и дюшеци. Гледката съвсем не е характерна за европейските населени места, макар че избуялите треви сега скриват част от боклука. Понякога сметта се пали и димът влиза в близките къщи. Вятърът пък разнася торбички и хартии, които пълнят дворовете им. В горещите дни миризмата също не е приятна. Ванюша разказва, че се опитва да обясни на съселяните, че варелите са поставени, за да се пълнят с точно тези битови отпадъци. Хората обаче са свикнали да използват ямата. Ето защо според нея те трябва поне веднъж сами да почистят това място. Тогава се надява да разберат, че не бива сметта да се изхвърля безразборно.

Проверка в общината установи, че всички села си имат организирано сметосъбиране. Хората, които подават сигнали срещу незаконните сметища, не желаят жалбите им да бъдат записвани. Обикновено не искат да си кажат и името. Редът е първо да бъде уведомен селският кмет, той да се опита да поправи нещата, а ако не успее, да предостави преписката на общината. Но за целта трябва да има писмен документ.

Единственото място, където е преустановена практиката да се изхвърлят боклуци на нерегламентирано сметище, за сега е с. Крушево.

Теди Кирякова

Нерегламентираното сметище край с. Градина
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини