2/3 искат нов кмет, 2/3 против човек на БСП


Две трети от първомайци искат нов кмет. Също две трети обаче не са съгласни човек на БСП да седне в кметския стол. Това показва проучаване на Сдружение“Информационно общество 2001“, поръчано от предизборния щаб на БСП. Резултатите са публикувани и коментирани в информационния бюлетин „Алтернатива“, издаван от Общински съвет на БСП – Първомай.

Анкетата е на случаен принцип и за това не би могла да бъде представителна. Не е проучено мнението на хора от различни малцинствени групи, и не е направена според пропорционалното разположение по образование, възрасти, трудова ангажираност и други показатели. Въпреки относително големия брой участници – 260, от които отговор на въпросите са дали 250, тя не може да претендира за голяма точност и достоверност. Коментарите от гледна точка на социалистите будят известно недоумение. Според проучването досегашният кмет Ангел Папазов ще получи 30,5% от гласовете, а кандидатът на Левицата – 27,5%. Това дава повод те да обявят: „2/3 от избирателите в Първомай искат нов кмет“. Резултатите от допитването обаче могат да бъдат обобщени и така: „Повече от 2/3 от избирателите не искат кмет от БСП” и това е също толкова вярно според отгворите на анкетираните.

(Как ли се чувства Светозар Славчев, издигнат именно от БСП, когото не искат повече от 2/3 от първомайските избиратели, при все, че 43,2% от участниците в анкетата биха подкрепили листата на БСП?)

5,8 е процентът на тези, които биха гласували за друг кандидат- различен от предложените. Може би между тях са имената на Елена Иванова, Маргарита Дафчева, Трендафил Трендафилов и представител на ДПС? Според проучването независимият полк.Марко Петров ще получи– 8,2%, а другите кандидати, които все още не са официално в играта: Митко Хубинов – 14,8%, д-р Катя Попова – 13,2%.

Известно съмнение предизвиква фактът, че100% от всичките 250 участници, дали своя отговор, са заявили че ще гласуват на изборите през октомври., защото подобна избирателна активност би била невиждана.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини