Хибридният и суперспортен BMW i8

BMW работят върху нова гама от екологични модели, които ще бъдат поставени под тяхната подмарка i. Всичко – от електрически скутери до plug-in хибридни суперавтомобили – ще носи това име. Съответно от BMW не изчакаха дълго, за да ни представят своя флагман.

Това е новият i8, чиято концептуалната версия бе представена в края на миналата седмица по време на специална пресконференция. Официалната премиера на модела обаче ще бъде по време на автомобилното изложение във Франкфурт през септември.

Екстериорът на колата продължава да изглежда идентичен с този на дебютиралия преди години Vision EfficientDynamics, въпреки че със сигурност ще има някои промени в унисон със стандартите за серийни модели, а и за представителите на i-серията.

Това, което не знаем, е каква система ще задвижва бъдещия немски спортист. И прототипът Vision EfficientDynamics, и тестваните досега прототипи залагат на plug-in хибридна система. В този случай ставаше дума за комбинация от трицилиндров турбо дизелов двигател с хибриден синкронен мотор отпред и изцяло хибридна система отзад, в резултат на което се получава обща мощност от 328 к.с.

Да, обаче серийният i8 почти сигурно ще заложи на бензинов агрегат с повече от три цилиндъра. Тази информация бе разкрита от шефа на отдела за изследвания и развой (R&D) Клаус Дрегер.

Той обяснява, че i8 ще бъде глобален модел, а дизелът като начин на задвижване е по-типичен само за Европа. Вече бе потвърдено, че BMW i8 ще влезе в продажба в Европа през октомври 2013 година. И тъй като това ще бъде спортният флагман на марката, то определено цената няма да бъде ниска, като се очаква нещо от порядъка на 200 000 долара. Това може би не е толкова неочаквано, имайки предвид конкуренцията и модерната plug-in хибридна система.

Междувременно концептуален вариант на модела вече имаше своята публична проява – i8 ще участва във филма Мисията невъзможна 4, който предстои да излезе идните месеци.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини