Кметът Папазов: Щяхме да закрием две училища, но хората се разбунтуваха

Кметът Ангел Папазов

На среща на Общински съвет на БСП със симпатизанти кметът на Първомай Ангел Папазов беше критикуван, че разпродава общинското имущество, че няма организация, която да компенсира дейностите на закрития център за работа с деца, не се работи с децата от малцинствата и за обслужването на транспортната схема.

Ангел Папазов,

кмет на община Първомай

В разговора участва и шефката на Дирекция „Образование“ Катя Николова

- Господин Папазов, приемате ли критиките на БСП?

- Има неща, с които не мога да не се съглася. Знам, че който продава губи. Но има имущество, което не може да се поддържа. Имахме доброто желание Бряговската хижа да се отдаде на концесия, но това се провали. Сега нямаме как да я поддържаме и по преценка на специалисти беше решено да се продаде. Автогарата също се руши, изгубихме лиценз за статута й като автогара. Вече е спирка. Сега има интерес към това място от инвеститори.

- А спирката в Дебър?

- Там мястото е продадено в предишен мандат.

- Докога е функционирал Общински център за работа с деца?

- Това не знам, не съм подготвен да отговоря. Знам, че е затворил врати преди да стана кмет. Предполагам, че парите не са стигали или е имало други основателни причини. Катя Николова може да каже.

Катя Николова: Това решение се взе, защото Общинският център за работа с деца дублираше много от дейностите в училищата и нямаше достатъчно пари за поддържането му. Тогава имуществото се раздаде и формите му продължиха да се развиват от учителите по места.

- Има ли извънкласни форми, които Община Първомай финансира?

- Подкрепям всички инициативи за деца. Не съм отказал на никого. Ето сега правя празник на хорото, за да могат да се изявят пет колектива от общината. Освен това помагам с каквото мога на кръжока по археология на Ваня Йорданова. А той е през лятото.

Катя Николова: Ние получаваме по 14 лв за всеки ученик и разпределяме пропорционално парите по училища.

- А контролирате ли СИП-овете по училищата?

Катя Николова: Не! Има правилници, които уточняват колко ученици минимум има в един СИП. И е работа на директора да контролира дали изискването се спазва.

- Как общината си сътрудничи с читалището?

- Като финансира всички негови инициативи. Помагаме и на Зорка Каразапрянова и нейните малки художници. До миналата година помагахме и за „Училището за звезди“, но то вече не съществува по независещи от нас причини.

- Има ли участие общината в Центъра за обществена подкрепа?

- Да, той е създаден по искане на кмета и неговия екип и по решение на Общинския съвет са отпуснати средства от бюджета. Сега капацитетът му беше увеличен и са саздадени две нови работни места. Назначени са двама роми, защото това е едната от задачите на този център – да се работи и с малцинствата. А Стоян Бойков създаде организация за сътрудници, които са деца от ромски произход.

- Проблемите в образованието не са само в извънкласните форми. 1/3 от училищата в страната са пред фалит. Не трябва ли да се закрият някои от училищата в общината?

- Трябва. Имаше решения, подготвени документи и под обществен натиск и заради настояванията на синдикатите училищата в селата Езерово и Буково останаха. Сега те се дофинансират от бюджета на общината. Жителите от Буково дори излязоха на протест и заплашиха с гражданско неподчинение. И Общински съвет е гласувал против закриването на училища.

- Критикуван сте и за транспортната схема и автобусите.

- Транспортната схема е приемана в началото на първия мандат. Тогава беше обсъдена със специалисти, със съветници, имаше търг и никой не е възразявал.

- Оттогава променяна ли е тя?

- Да, наложи се. Пътническият поток драстично намаля. Оптимизирахме схемата. Има три решения за редуцирането й. Засега няма населено място, до което да не пътува автобус, но е трудно да се поддържа. А по отношение на техническите проблеми – КАТ и ДАИ са тези, които контролират автобусите.

- По тези теми, за които сега Ви критикуват, имало ли е питания към Вас от общинските съветници от БСП до сега?

- Не, никога!

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини