Буря уби 17 души във Филипините, земетресение удари бреговете

Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер е било регистрирано по крайбрежието на южния филипински остров Минданао. Филипинският архипелаг се намира в т.нар. Огнен кръг, обхващащ силно активни сеизмични зони.

По данни на Националния институт по вулканология и сеизмология на Филипините епицентърът на труса е бил на 160 км от крайбрежието на град Генерал Сантос, на дълбочина 35 км под дъното на Тихия океан. Не се съобщава за пострадали и разрушения, уточнява БГНЕС.

В същото време североизточната част на Филипините беше ударена от тропическата буря Аере. Стихията взе 17 жертви. Трима са загинали, затрупани от свлачище, активизирало се вследствие проливните дъждове. Още 10 души са се удавили, а останалите са загинали в автомобилни катастрофи.

Основният удар на тропическата буря Аере е бил в провинция Катандуанес, където скоростта на вятъра е достигала 100 км/ч. Въпреки синоптичната прогноза, че бурята ще отслабне, правителството призова жителите на планинските райони да внимават за свлачища, а обитателите на разположени в долини и низини села, да бъдат готови за евакуация вследствие наводнения.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини