Бербатов сред най-богатите спортисти

Димитър Бербатов е българинът в клуба на най-богатите спортисти. С 6,7 млн. долара годишна заплата голмайсторът на Манчестър Юнайтед представя страната ни в класацията за най-добре печелещите в спорта за 2010 г. на американското списание ESPN, цитира "Труд".

Изданието публикува кои са най-богатите спортисти в 184 държави според заплатата и заработените пари от наградни фондове, без да се включват спонсорски и рекламни приходи. По тези критерии в 114 от изследваните страни футболисти са спечелили най-много пари, в 18 са баскетболисти, в 12 - бейзболисти, в 6 - състезателни пилоти, в 5 - голфъри.

Шампион по заплата в класацията е бейзболистът Алекс Родригес (САЩ, Ню Йорк Янкис) с $ 35 млн. и боксьорът Мани Пакиао (Филипините) с $ 32 млн., спечелени само с 2 боя през 2010 г. Парадоксално - иконата в спортния риболов Кевин ван Дам с $ 910 хил. е заработил от наградни фондове двойно повече от най-добрия скиор в алпийските дисциплини Ивица Костелич - $ 464 000.

Футболният бог Лионел Меси не е финансов пророк по отношение на заплатата. В класацията “най-оборотният” аржентински спортист за 2010 г. е Карлос Тевес (Манчестър Сити) с 19 млн. долара.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини