Оставаме без автогара, но ще имаме летище

Три точки от дневния ред на последната сесия на Общински съвет снощи предизвикаха спорове: предложенията за откриване на процедура за приватизация на бившата автогара, за продажба на земеделски имот от землището на с. Дълбок извор и за решение за присъединяване на общината към фонда за развитие на Летище Пловдив.

Продажбата на автогарата е заложена в годишния приватизационен план на Община Първомай. Делян Караславов от БСП поиска да разбере кое налага приватизирането й и не е ли по-добре първо да бъде изградена нова автоспирка, за да се определи място за спиране на междуселищните автобуси.

Спорът се разгоря и Митко Хубенов постави въпросът за кредитите на общината и концесията на неврологично отделение. А след това направи предложение да бъде наложен мораториум върху продажбите, което разбира се, не беше прието.

Обясненията на кмета Ангел Папазов и зам.кмета Костадин Ангелов бяха, че автогарата не може да изпълни изискванията, за да има статут на автогара – няма тоалетни, място за инвалиди, не са покрити стоянките и др. Общината няма пари да ги осъществи и за това автогарата вече е автоспирка, а с въвеждането на нова транспортна схема в града ще бъде определено ново място или нови места, по-подходящи за това. По въпроса за кредитите стана ясно, че единият към ФЛАГ ще бъде изплатен от ОП“Регионално развитие“, а другият общински кредит се обслужва по график и няма проблеми с него. Неврологично отделение все още не е отдадено на концесия защото продължават тежките процедурите. След всичко това и въпреки протестите на левицата предложението за приватизация на бившата автогара беше прието. Въпросът е - ако автогарата се продаде преди да влезе в сила новата транспортна схема, къде ще спират автобусите?

Особено ожесточен спор се разгоря около продажбата на нива от 4,5дка в землището на Дълбок извор. Думата взе кметът на селото – Янко Янков и заяви, че не е съгласен с предложението на общинските съветници кметството му да получи само 30% от сумата, защото тези пари са недостатъчни за замисления от него ремонт на здравния пункт. Според думите му, ако няма да вземе всички пари, няма смисъл да се продава имота. Илия Ганчев предложи да се дадат 100% от средствата. Съветниците отхвърлиха това предложение с аргумента, че решението, което са взели за 30% важи за всички продажби на имоти по селата и не може заради един или друг казус да бъде нарушавано. За това остана предложението в първоначалния му вид. Това даде повод да се разсъждава по въпроса кой трябва да се ангажира с ремонта на здравните пунктове по селата, както преди време стана в с.Градина и кв. Дебър. В крайна сметка, според наблюдатели, за пръв път в мандата на този общински съвет беше отхвърлено проектопредложение и Янко Янков получи неофициално обещание, че село Дълбок извор ще има ремонтиран здравен пункт с пари от общинския бюджет.

Както се очакваше спорове имаше и по присъединяването на Община Първомай към „Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата към България. parvomai.net писа вече няколко пъти, че това е Сдружение на общини, което в крайна сметка ще подпомага частна авиокомпания. Димка Никова посатави няколко въпроса. Основният проблем беше откъде ще бъдат взети парите за таксата за участие на общината и каква е гаранцията, че тя ще се запази? Митко Хубинов се присъедини към въпросите на левицата: Приоритет ли е да развиваме летище Пловдив и какво ще рекламираме? Красимира Александрова- един от вносителите на това предложение – отговори така: „Ще се намерят пари, аз знам, че ще се намерят. Бюджетарите ще се справят! Гаранцията, че таксата няма да се увеличи, е уставът на Фонда. Решението ни може да не е приоритет на общината, но е рационално.“ Имаше предложение да бъде отложено взимането на това решение, но то не беше прието и така Първомай стана поредната община, решила да се включи във Фонда.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини