Ученици от Първомай оцветяват света на 10 май

Николина Андреева

На 10 май в ОУ „Св.Св Кирил и Методий“ ще бъде открита изложба на пана, предмети и рисунки на учениците от СИП Изобразително изкуство. Кръжокът съществува от 10 години. В него са участвали много талантливи деца, някои от които – вече ученици в художествени училища и ВУЗ–ове. Групата се занимава с различни приложни изкуства. Изработва и декори за постановките на училищния театър, украса на училищната сграда – рисунки, колажи, пана, театрални кукли, маски и др. Учениците са участвали в изложби, конкурси, пленери и традиционните коледни базари. Изложбата е част от патронния празник на училището.

Николина Андреева, ръководител на групата и учител по изобразително изкуство в училището

- Ники, защо правиш тази изложба?

- Защото искам да се случват повече красиви неща в нашия град. Мисля, че Първомай и първомайци имат нужда от повече усмивки и позитивно мислене, които могат да получат от тази изложба. А за родителите на тези малки художници - искам да погледнат децата си от един по-различен ъгъл. Искам възрастните да усетят тяхното въображение,за което говори Екзюпери в „Малкият принц”.

- Какво ще видим на изложбата?

- Около 50 ученически творби. Понеже моите специалности са Керамика и Сценография, с децата изработваме керамични пана и предмети, които ще имате възможността да видите. Също работим в техниката папие маше, която се използва в бутафорията на сцената. Ще видите пана изработени и в тази техника. Освен това ще има и рисунки на различна тематика. Някои от тях са проекти за пана, които сме изпълнили в материал.

- Ще се продават ли?

- И други са ми задавали този въпрос. Това не е основна цел на изложбата, макар че средства няма да са ни излишни – биха отишли за материали - бои, лакове, четки, лепило, глина и за куп други неща. Бих искала да се занимаваме по-сериозно с керамика, понеже това е едно много красиво и привлекателно изкуство, но е свързано и с много средства. Например една любителска пещ струва около 3000 лв. Ами да, ако има щедри дарители, защо не?

- А ти ще се включиш ли с твои предмети или рисунки?

- Аз така или иначе съм навсякъде. Помагам като ръководител. Засега времето ми е уплътнено с училищни дейности. Може да се каже, че се отдавам на творчество и на работното си място. За да твори, художникът има нужда от спокойствие, усамотение и много време, прекарано в размисъл за изкуството. Надявам се да намеря това време за да покажа и себе си в изложба.

- Имате много стилни афиши. Кого ще поканите лично?

- Учителите по изобразително изкуство от общината, колегите от детските градини и училищата, родителите на участниците, служители от общината и читалището, художници от града ...

- Да издадем една тайна…?

- Откриването ще започне с приказка за това „Как един ден белият свят беше оцветен“. Ще ни я разкажат няколко момичета от 4 клас, ще пеят, танцуват и накрая ще създадат една картина пред гостите.

Надявам се откриването да бъде интересно на публиката, защото ще се постараем да го направим професионално.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини