В Караджалово започнаха да оцветяват яйцата

Лошото време се опита да провали празника на децата от ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“- с.Караджалово. Въпреки дъжда, най- ентусиазираните ученици се събраха под покрива на училището, за да рисуват великденски яйца. Организатор на това занимание беше г-жа Марияна Колева. А яйцата и материалите за украсата им бяха подарени от местната структура на ГЕРБ. Като спонсори на събитието бяха и няколко жени от птицекланицата в Първомай.

Впечатление направиха различните материали, които госпожа Колева сама беше приготвила –оцветена галета, изрязани дантели, панделки, прежда, брокат и какво ли още не. Децата демонстрираха и разнообразие от техники. Преди да започнат да рисуват, учениците отговориха на няколко въпроса свързани с празника Великден- какво символизира яйцето, защо е червено, какви са обичаите. Всички участници показаха много фантазия и усет за красота. Готови да демонстрират способностите си бяха и гостите и другите учители от училището. Най-оригиналните идеи бяха наградени, а всички деца хапнаха вкусна торта-награда.

Няколко добри идеи от госпожа Колева и нейните ученици:

Цветен грис: Напръсквате грис с няколко капки спирт и го размесвате с праха на един цвят от бои за яйца. Разтрийте между дланите си, за да не засъхне на топчета. Получават се интересни цветове, така ще си имате син, червен, жълт, зелен, лилав,розов... грис. С него можете да поръсите боядисани яйца, намазани с нещо лепкаво или да украсите поставки.

Плаващи свещички: Счупете сурово яйце. В не много дълбок съд налейте вода. Може да я оцветите с някоя от боичките. В черупките от яйца сложете от кръглите свещички, които са в алуминиево фолио. Може да аранжирате с подходящи листенца. Въпрос на фантазия е да украсите и „лодките“ преди да запалите свещичките в тях.

Яйце – калинка: Препоръчва се за най- малките. Лесно е да изрежат картинка от салфетка и да я залепят върху яйцето. Много интересно се получава ако картинката е калинка и е голяма толкова, че да покрие половината от яйцто. За лепило е добре да използвате брашно разредено с вода, защото готовите лепила съдържат отровни и вредни вещества.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини