Шефът на ОбС да прочете законите. Може и конституцията

Шефът на ОбС Първомай Дечко Петков

Председателят на Общинския съвет в Първомай Дечко Петков не счита за необходимо дневният ред на общинските сесии, проектите за решения и докладните записки да бъдат публично оповестявани. Той се оправда с липсата на интерес от страна на гражданите и огромното количество хартия и тонер, които биха били изразходвани за размножаването на материалите. Дечко Петков е категоричен, че това е ненужно, защото никой от гражданите не се интересувал. Шефът на  ОбС даде пример със себе си - преди да стане председател на Съвета, той също не се интересувал от дневния ред на сесиите. Ако все пак някой искал да се запознае с докладните записки и другите материали можел да го направи в 214 стая в общината.  

Според глава първа от Правилника за дейността на Общински съвет, чл.4, подт. (г) публичността е основен принцип на работата на ОбС.

За каква публичност обаче може да става въпрос, когато самият шеф на ОбС засекретява дневния ред и превръща сесията на върховния орган на самоуправление на община Първомай в нещо като партизанска оперативка. Как обикновеният гражданин може да присъства на сесиите и да се увери лично какви ги вършат хората, които е изпратил там, след като не знае нито кога, нито какво точно ще решават общинските съветници. Ами че те може да играят на карти. Или пък да си разказват вицове.  

Публикуването на дневния ред на заседанията на Общинските съвети е нормална практика в общините в страната. Бърза справка на Parvomai.net показа, че публикуването на дневния ред е задължително най-малко 7 дни  преди самата сесия в общините Хасково, Стара Загора, Сливен, Козлодуй, Берковица, Мездра, Елена и други.

Нещо повече, според императивите на Закона за нормативните актове, проектите за общински Наредби, или промени в тях, трябва да бъдат публикувани най-малко 14 дни преди гласуването им, за да могат гражданите да се запознаят с тях и дадат мнение, препоръка или становище. Липсата на публикация в медиите е основание за отмяната им от съда. Това вече се случи например в Добрич и Перник, където тамошните административни съдилища отмениха наредби на общинските съвети с аргумента, че не са били обнародвани в 14-дневен срок преди гласуването им.   

Така че Дечко Петков да прочете внимателно законите и да свикне с мисълта, че живеем в XXI в., че сме демокрация.

И че властта произтича от народа и принадлежи на народа. И се осъществява от него непосредствено.

Последното го пише в конституцията, но нищо не пречи да прочете и нея.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини