Да се разходим до Белинташ

Времето става все по-приятно, природата е все по- привлекателна... Дори и да нямате сериозна физическа подготовка и туристическо оборудване за около час можете да стигнете до място, заредено с много мистика, история и красота – Белинташ.

Посоката е от Първомай към селата Леново и Тополово. На разклона за Кърджали и Асеновград се тръгва надясно до село Червен. Следва завой наляво започва изкачване по склоновете на Родопите. Последните няколко километра, преди светилището Белинташ, са по черен път. Последното населено място е село Врата.

За да достигнете до скалното плато ще ви се наложи да повървите около 30 минути. Отначало може да ви се стори стръмно, но след това пътеката става лека и приятна, минава през широколистна гора. Ще видите интересен дъб с голяма хралупа в ствола - едно от любимите за снимки места на туристите. След още няколко стъпки попадате в каменен коридор - причудливо изваяни от вятъра форми и панорама на север. За да се изкачите до светилището ще трябва да преодолеете стъпала колкото на една двуетажна сграда. И вече сте там. Посреща ви знамето, плочата на първомайските туристи и едно дръвче, закичено с какви ли не хартийки.

Самата местност Белинташ представлява скално плато, в което има издълбани дупки, наречени щерни. Те са обвити от мистика, защото е било трудно да се направят от човешка ръка, особено във време когато не е имало подходящи инструменти. Не е сигурно и за какво точно са използвани - за светилище, за олтар или дори като карта на звездното небе. Разказват се легенди за скрито имане. Носи се слух, че баба Ванга е пророкувала, че тайната на мястото и тайно съкровище ще бъдат открити, когато 8 човека загубят живота си на Белинташ. До сега се знае за два случая на загинали от гръмотевици. За всичко това можете да прочете в много статии в нета. Но усещането за нещо космическо, за властта на природата и удоволствието да си на чист въздух можете да получите единствено и само ако сте били там.

Разходката до Белинташ може да съчетаете с пикник или с още няколко туристически маршрута до Старата митница или скалното образувание Чанък кая.

А за тези, които разполагат с повече свободно време могат да останат в някоя от къщите за гости. Там ще ви посрещнат и дори ще ви предложат местни специалитети. Срещу заплащане, разбира се...

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини