Учат 30 да садят градинки, плащат им по 8 лева на ден

Недялка Божилова

30 безработни се обучават за озеленители в Първомай. Това е въможно благодарение на схема „Развититие“ на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ на ЕС. По този начин община Първомай ще осигури от 9 до 12 месеца заетост за безработни, съобщи за Parvomai.net Недялка Божилова, шеф на местното бюро по труда. Те ще отглеждат разсад, ще почистват, обработват и засаждат паркове и градинки. По същата схема миналата година са били обучени и вече работят 10 строители и 12 еколози.

Схема „Развитие“ е начин да бъдат разкрити временни работни места от общините или от частни работодатели. Те заявяват позиции, за които е необходимо обучение. По този проект се отпускат както средства за курса, така и за стипендии (8лв./ден) и транспортни разходи. След това работодателите са длъжни да наемат обучаваните за срок от 9 до 12 месеца. За целия срок на заетост общините получават средства за минимална работна заплата, за осигурителни вноски и отпуска. А частните работодатели получават средства само за минимална работна заплата, но са длъжни да участват с поне още толкова. По тази програма може да се кандидатства за всякакви длъжности – управленски или изпълнителски.

В момента се обработва заявка за спасители при бедствия и аварии. 26 мъже с минимум средно образование ще се обучават да предотвратяват пожари и да помагат в критични ситуации.

Засега частните фирми в Първомай не проявяват интерес към програмата.

Теди Кирякова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини