50млн.лв. за онкоболни отишли за заплати и ремонти

От началото на 2006 до края на 2009 г. почти 50 млн. лева, предвидени за скъпоструващи лекарства за злокачествени заболявания, не са стигнали до пациентите, а са насочени за плащане на заплати, обезщетения и ремонти.

И това се е случило при положение, че през всичките тези години е имало системен недостиг на лекарства, съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Според него за тези 4 години в Министерството на здравеопазването са допуснати "сериозни управленски провали".

Одитът показал, че сметките за нужните медикаменти се правят не според броя на болните, а според това колко пари има. Така се стига до листи на чакащите. Ясен механизъм за преминаване към лечение няма, а забавяне от три или шест месеца, особено за болните от рак, би могло да е фатално, посочи Димитров.

Трима министри са допуснали определените от Валери Димитров "провали" -
Радослав Гайдарски, Евгени Желев и Божидар Нанев.

През 2008 г. са  платени над 2 млн. лева за информационна система, която да намали проблемите, но такава няма и до дсега. Според  фирмата изпълнител е направила нужното, за да изработи софтуера, но това е останало без резултат, защото Здравното министерство и 22 лечебни заведения, които трябва да бъдат включени в системата си прехвърлят отговорността. Явно е, че има някаква вътрешна съпротива тази система да проработи ефективно, тъй като тя ще покаже наяве много от проблемите, каза одиторката Олга Димитрова.

Тя предупреди, че прехвърлянето на разходите за този вид лекарства към Здравната каса от началото на тази година ще доведе до много сериозни проблеми и забавяне на лечението на тези, които са здравно неосигурени.

БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини