19 °C

Тъщата и тъстът изпрали парите на Цветанов. Преглед на националния печат

„24 часа": Кадафи заразил децата в Бенгази със СПИН

Режимът на Кадафи е виновен за заразяването на децата в Бенгази с вируса на СПИН. Това обяви в сензационно интервю късно миналата вечер министърът на правосъдието на Либия Мустафа Мохамед Абделжалил. Изявлението бе дадено по телефона от джамахирията и излъчено на живо по арабския сателитен канал "Ал Джазира".

Абделджалил, който е дългогодишен съдия, даде случая със смъртоносната епидемия само като един от примерите за извършените от режима престъпления срещу собствения му народ.

Така той оневини морално българските медицински сестри, които получиха смъртни присъди по обвинение, че са заразили умишлено с вируса на СПИН повече от 400 либийски деца.

Най-сетне истината, която се опитвахме да докажем осем години в Либия, излезе наяве, коментира Пламен Ялнъзов, който бе адвокат на българите по време на дългогодишния процес в джамахирията.

„24 часа": „Галерия": Тъщата и тъстът изпрали парите на Цветанов

Приходите на тъщата и тъста на вътрешния министър Цветан Цветанов за времето от 2004 до 2009 г. се разминават с около 150 хил. лв. Това съобщиха главният редактор на вестник „Галерия" Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков на пресконференция в БТА.

Те се позовават на данни, които според думите им са били предоставени на редакцията на вестника от служители на Националната агенция за приходите (НАП)

Поводът на пресконференцията бе излизането на утрешния официален доклад на НАП за доходите на министър Цветанов. По думите на Патрашкова и Дачков финансите на вътрешния министър са преминавали основно през неговите тъст и тъща - Васил и Стефанка Георгиеви.

От „Галерия" представиха подробна разбивка на приходите на Георгиеви, на режийните им разноски, както на разходите им за имоти и дарения за дъщеря им и зет им.

Според изчисленията на вестника тъщата и тъста на вътрешния министър са имали през тези пет години общо 204 хил. лв. разходи, а официално само 47 хил. лв. приходи. Двамата притежавали общо 14 банкови сметки, повечето от които в СИБанк.

„Труд": Теч от НАП: Цветанов случил на спестовна тъща

Ден преди от Националната агенция по приходите (НАП) да обявят дългоочаквания резултат от ревизията на имуществото на вицепремиера Цветан Цветанов, от в. "Галерия" се усъмниха, че МВР шефът се опитвал да "препира" финанси чрез родителите на съпругата си Десислава - Васил и Стефанка Петрови.

Главната редакторка на изданието Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков разказаха, че при тях пристигнали служители на НАП, които показали и лицата си, и имената си. Те донесли документи за имането на Цветановите тъст и тъща. И от изнесеното от тях и последвалото разследване на "Галерия" излизало, че двамата пенсионери са "спестили" близо 150 000 лв., които влагали в дарение на децата, апартамент и гараж (отново за семейството на Цветанов).

Според Патрашкова тъстът и тъщата имали 14 сметки в банки в които са внасяни суми между 2000 и 20 000 лв. Те раздадоха на медиите и няколко копия от извлечения от сметки на името на Васил Георгиев, които по думите им са предоставени от служителите на НАП.

„Труд": КАТ глобява с незаконни камери

15-те снимащи радара у нас - гордостта на КАТ, са незаконни. Това научи "Труд" от свои източници, а информацията бе напълно потвърдена от Българския институт по метрология (БИМ).

В България има 16 стационарни и 53 мобилни радара с камери. До 31 януари т. г. 15-те устройства, получили лиценз от края на 2009-а и началото на 2010 г., е трябвало да бъдат проверени отново. Оказало се, че за тестовете е нужна допълнителна апаратура за 5000 евро. Докато тя не бъде купена, снимките могат да бъдат обжалвани пред съда. По тази причина и повечето от радарите в момента са спрени.

„Стандарт": Доган иска - президент с корона

Тайна вечеря за изборите събрала цар и Доган. Поканата отправил Сокола, съобщиха за "Стандарт" източници от НДСВ. На срещата Доган заявил, че ДПС няма да подкрепи Меглена Кунева в битката за "Дондуков" 2. Тя е лицето на европейската бюрокрация, мотивирал се Сокола. И казал на Симеон, че има само един кандидат, зад когото ДПС би застанало, и той се казва Сакскобургготски. Симеон е готов капитал, който България трябва да използва, заявявал неведнъж лидерът на ДПС пред своите. Царят обещал да обмисли офертата. В същото време структурите на НДСВ масово номинират Кунева за кандидат-президент на жълтите. "Трябва да се търсят съюзници. Държавният глава е обединител на нацията", коментира за "Стандарт" зам.-шефът на жълтите Любомир Дацов.

„Стандарт": Румънци и сърби стават врачани

Северозападна България става новото Елдорадо. Бизнесмени и предприемачи се втурнаха да търсят терени и проучват възможностите да преместят фирмите си в тази част на страната заради данъчния рай, който държавата готви за региона. Както "Стандарт" първи съобщи, кабинетът има идея да намали налозите за бизнеса, както свали наполовина праговете за инвеститорите от класовете "А" и "Б", за да стимулира развиването на региона.

След като Евростат пусна последните данни за бедността и безработицата в района, премиерът Бойко Борисов нареди да се създаде работна група, която да предложи спешни мерки за бързо развитие на икономиката във Враца, Видин и Монтана.

Трите града ще бъдат обединени в обща данъчна дирекция, са решили вече министрите, депутатите и губернаторите от работната група. Управлението на шестата в страната териториална данъчна дирекция ще се намира във Враца, където има необходимия сграден фонд.

„Монитор": 4000 мамят с вносен зарзават

Над 4000 спекуланти обикалят из страната и реализират зеленчуци и плодове от внос, представяйки се за земеделски производители. Това съобщи вчера Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По този начин се създава некоректно ценообразуване на зарзавата, а ситуацията в момента е убийствена за родния производител, обобщиха експертите от ДКСБТ, които представиха пред депутатите от икономическата комисия в парламента промените в Закона за стоковите борси и тържищата. Тази спекула вади доходи от родните фермери, категорични са специалистите.

С измененията в закона се цели да се намали безконтролната продажба на стока от хора, които нямат нищо общо със селското стопанство. По този начин предимно се предлага стока от съседните страни или крадени плодове. В момента от комшиите влизат хиляди тонове зарзават, много често натъпкани в микробуси, които не може да се проследят.

Другата разпространена практика е, когато у нас се вкарва голямо количество зеленчуци, които се разделят на малки партиди и се представят от 10-15 мними производители като собствена продукция.

„Монитор": Бонусът „ясла" за прием в забавачка остава

Бонусът от 1 точка, която носи посещението на ясла при кандидатстването за забавачка в столицата, остава и през тази пролет.

Критерият няма да бъде променян, въпреки че Комисията за защита от дискриминация го обяви за дискриминационен.

„Ще обжалваме решението на комисията. Критерият остава и за тазгодишното кандидатстване", обясниха пред „Монитор" от „Московска" 33. Оттам припомниха, че бонус точката е била въведена по желание на родителските организации.

От нея през миналата година са се възползвали 1300 малчугани.

Другият критерий, който е обявен за дискриминационен, но няма да отпадне, е изискването поне единият от родителите да работи и да бъде социално осигурен. Той също носи 1 бонус точка на децата в надпреварата.

Според решението на комисията хлапетата на гражданите, които са безработни, но активно търсят работа, също трябва да получават по 1 точка отгоре.

Нови 6400 места в първа група на детските градини и яслите ще бъдат обявени за кандидатстване на 28 февруари. От понеделник родителите могат да попълнят за тях заявления на сайта на забавачките. Те ще се борят за 2700 свободни места в градините и 3700 - в яслите.

„Монитор": Бивш шеф в митниците на разпит в следствието

Бившият зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев беше разпитван вчера в Националната следствена служба. Пред разследващите той е дал показания по изтеклите в медиите СРС-та с разговори между хора от властта.

Според източници на "Монитор" разпитът на Странджев е продължил близо 30 минути. Бившият митнически шеф се явява за втори път на разпит в следствието в последния месец, за да дава показания за записите на ексшефа си Ваньо Танов.

"Съжалявам, не мога да кажа за какво съм разпитван подписал съм декларация. Каквото съм казал дотук, съм казал, каквото съм написал, написал. Оттук нататък, съжалявам!", заяви вчера Странджев.

В момента от Националната следствена служба тече досъдебно производство за появилите се в публичното пространство телефонни разговори, които са към следственото дело за незаконните СРС-та, което бе образувано на 5 януари.

Според неофициална информация в момента бившият заместник в митниците се проверява за изнасяне на класифицирана информация, тъй като е прочел в националния ефир разпечатка на хартиен носител, която е била с гриф за секретност.

„Дневник": Несигурността в арабския свят помпа цената на петрола

Половината от добива на петрол в Либия е прекратен в резултат на безредиците и насилието в страната, твърди лондонският вестник "Файненшъл таймс". В резултат черното злато се търгуваше на международните пазари в сряда на нов връх за последните две години и половина, като сортът брент прехвърли психологическата граница от 110 долара за барел.

Експерти от банковата група "Номура" прогнозираха още по-мрачен сценарий с цена от 220 долара за барел, ако спре износът на либийски и алжирски петрол. "Не вярвам само Либия да ни отведе до $150 за барел, но ако безредиците се пренесат в страните от Персийския залив, цената много бързо ще стигне този праг", коментира Едуард Майер, анализатор в нюйоркската MF Global, цитиран от "Ройтерс".

Анализатори предупредиха, че дори сегашното напрежение в Северна Африка заплашва световната икономика със застой.

Близо 80% от износа на нефт от Либия е предназначен за европейския пазар, като представлява значима част от вноса на такива големи икономики като Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания (виж графиката). Проблем е също това, че не може автоматично либийският петрол да се замести с такъв от други източници, тъй като е с по-високо качество, а и рафинериите ще се нуждаят от технологично пренастройване за различен сорт.

„Сега": Борисов превърна спасяването на българите в Либия във фарс

Евакуирането на българите от Либия доведе до абсурдна ситуация. Премиерът Бойко Борисов изненадващо уволни шефа на държавната фирма "Техноекспортстрой" Емил Коцев, защото си правел евтин ПР на гърба на правителството. Покрай скандала лъсна пълната липса на координация при спасителната операция между външното министерство и фирмата, която е на подчинение на регионалното министерство и има работници в Либия.

Първоначално плановете на кризисния щаб били да се прати правителственият самолет, за да прибере българите. Още в понеделник вечерта с нота до либийското МВнР е поискано разрешение за кацане на правителствения самолет. Според външното министерство е получено устно разрешение.

Междувременно шефът на "Техноекспортстрой" Емил Коцев сам си предложил услугите на премиера Борисов и външния министър Николай Младенов, тъй като имал контакти в Либия, а в близост до летището има кампус на фирмата, удобен за целите на евакуацията. Той се ангажирал да наеме самолет и да осигури разрешително. По план този самолет е трябвало да бъде с капацитет 180 места и да излети в 5 ч. сутринта във вторник. Българи от Бенгази обаче поискали полетът да бъде отложен, за да могат да се доберат до Триполи. Затова полетът е забавен с 4 часа.

„Дума": Искаме от ЕС да признае гроздовата ни

Министърът на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за признаването на традиционния характер на гроздовата ракия като българска спиртна напитка. Това реши кабинетът вчера. Ако успеем да убедим Брюксел, че гроздовата е традиционна наша напитка, акцизът на ракията ще падне наполовина, което означава, че литърът ще струва с 2 лева по-малко, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след заседанието на Министерския съвет.

Експерти от лозаро-винарската камара са търсили и исторически, и технологични доказателства, че българските дестилатори са по-различни и че напитката е присъствала по земите ни от векове. Според доклада, представен пред кабинета и одобрен от министрите вчера, спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на уникалния вид на дестилационните апарати и на технологията на дестилирането, при която се определя оптималният момент на отделяне на дестилата.

Признаването на гроздовата ще бъде национална кауза, обяви министърът, който също се оказа почитател на ракията. Той си пожела да пием българската традиционна ракия с шопска салата от български зеленчуци.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини