-1 °C

Тъщата и тъстът изпрали парите на Цветанов. Преглед на националния печат

„24 часа": Кадафи заразил децата в Бенгази със СПИН

Режимът на Кадафи е виновен за заразяването на децата в Бенгази с вируса на СПИН. Това обяви в сензационно интервю късно миналата вечер министърът на правосъдието на Либия Мустафа Мохамед Абделжалил. Изявлението бе дадено по телефона от джамахирията и излъчено на живо по арабския сателитен канал "Ал Джазира".

Абделджалил, който е дългогодишен съдия, даде случая със смъртоносната епидемия само като един от примерите за извършените от режима престъпления срещу собствения му народ.

Така той оневини морално българските медицински сестри, които получиха смъртни присъди по обвинение, че са заразили умишлено с вируса на СПИН повече от 400 либийски деца.

Най-сетне истината, която се опитвахме да докажем осем години в Либия, излезе наяве, коментира Пламен Ялнъзов, който бе адвокат на българите по време на дългогодишния процес в джамахирията.

„24 часа": „Галерия": Тъщата и тъстът изпрали парите на Цветанов

Приходите на тъщата и тъста на вътрешния министър Цветан Цветанов за времето от 2004 до 2009 г. се разминават с около 150 хил. лв. Това съобщиха главният редактор на вестник „Галерия" Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков на пресконференция в БТА.

Те се позовават на данни, които според думите им са били предоставени на редакцията на вестника от служители на Националната агенция за приходите (НАП)

Поводът на пресконференцията бе излизането на утрешния официален доклад на НАП за доходите на министър Цветанов. По думите на Патрашкова и Дачков финансите на вътрешния министър са преминавали основно през неговите тъст и тъща - Васил и Стефанка Георгиеви.

От „Галерия" представиха подробна разбивка на приходите на Георгиеви, на режийните им разноски, както на разходите им за имоти и дарения за дъщеря им и зет им.

Според изчисленията на вестника тъщата и тъста на вътрешния министър са имали през тези пет години общо 204 хил. лв. разходи, а официално само 47 хил. лв. приходи. Двамата притежавали общо 14 банкови сметки, повечето от които в СИБанк.

„Труд": Теч от НАП: Цветанов случил на спестовна тъща

Ден преди от Националната агенция по приходите (НАП) да обявят дългоочаквания резултат от ревизията на имуществото на вицепремиера Цветан Цветанов, от в. "Галерия" се усъмниха, че МВР шефът се опитвал да "препира" финанси чрез родителите на съпругата си Десислава - Васил и Стефанка Петрови.

Главната редакторка на изданието Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков разказаха, че при тях пристигнали служители на НАП, които показали и лицата си, и имената си. Те донесли документи за имането на Цветановите тъст и тъща. И от изнесеното от тях и последвалото разследване на "Галерия" излизало, че двамата пенсионери са "спестили" близо 150 000 лв., които влагали в дарение на децата, апартамент и гараж (отново за семейството на Цветанов).

Според Патрашкова тъстът и тъщата имали 14 сметки в банки в които са внасяни суми между 2000 и 20 000 лв. Те раздадоха на медиите и няколко копия от извлечения от сметки на името на Васил Георгиев, които по думите им са предоставени от служителите на НАП.

„Труд": КАТ глобява с незаконни камери

15-те снимащи радара у нас - гордостта на КАТ, са незаконни. Това научи "Труд" от свои източници, а информацията бе напълно потвърдена от Българския институт по метрология (БИМ).

В България има 16 стационарни и 53 мобилни радара с камери. До 31 януари т. г. 15-те устройства, получили лиценз от края на 2009-а и началото на 2010 г., е трябвало да бъдат проверени отново. Оказало се, че за тестовете е нужна допълнителна апаратура за 5000 евро. Докато тя не бъде купена, снимките могат да бъдат обжалвани пред съда. По тази причина и повечето от радарите в момента са спрени.

„Стандарт": Доган иска - президент с корона

Тайна вечеря за изборите събрала цар и Доган. Поканата отправил Сокола, съобщиха за "Стандарт" източници от НДСВ. На срещата Доган заявил, че ДПС няма да подкрепи Меглена Кунева в битката за "Дондуков" 2. Тя е лицето на европейската бюрокрация, мотивирал се Сокола. И казал на Симеон, че има само един кандидат, зад когото ДПС би застанало, и той се казва Сакскобургготски. Симеон е готов капитал, който България трябва да използва, заявявал неведнъж лидерът на ДПС пред своите. Царят обещал да обмисли офертата. В същото време структурите на НДСВ масово номинират Кунева за кандидат-президент на жълтите. "Трябва да се търсят съюзници. Държавният глава е обединител на нацията", коментира за "Стандарт" зам.-шефът на жълтите Любомир Дацов.

„Стандарт": Румънци и сърби стават врачани

Северозападна България става новото Елдорадо. Бизнесмени и предприемачи се втурнаха да търсят терени и проучват възможностите да преместят фирмите си в тази част на страната заради данъчния рай, който държавата готви за региона. Както "Стандарт" първи съобщи, кабинетът има идея да намали налозите за бизнеса, както свали наполовина праговете за инвеститорите от класовете "А" и "Б", за да стимулира развиването на региона.

След като Евростат пусна последните данни за бедността и безработицата в района, премиерът Бойко Борисов нареди да се създаде работна група, която да предложи спешни мерки за бързо развитие на икономиката във Враца, Видин и Монтана.

Трите града ще бъдат обединени в обща данъчна дирекция, са решили вече министрите, депутатите и губернаторите от работната група. Управлението на шестата в страната териториална данъчна дирекция ще се намира във Враца, където има необходимия сграден фонд.

„Монитор": 4000 мамят с вносен зарзават

Над 4000 спекуланти обикалят из страната и реализират зеленчуци и плодове от внос, представяйки се за земеделски производители. Това съобщи вчера Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По този начин се създава некоректно ценообразуване на зарзавата, а ситуацията в момента е убийствена за родния производител, обобщиха експертите от ДКСБТ, които представиха пред депутатите от икономическата комисия в парламента промените в Закона за стоковите борси и тържищата. Тази спекула вади доходи от родните фермери, категорични са специалистите.

С измененията в закона се цели да се намали безконтролната продажба на стока от хора, които нямат нищо общо със селското стопанство. По този начин предимно се предлага стока от съседните страни или крадени плодове. В момента от комшиите влизат хиляди тонове зарзават, много често натъпкани в микробуси, които не може да се проследят.

Другата разпространена практика е, когато у нас се вкарва голямо количество зеленчуци, които се разделят на малки партиди и се представят от 10-15 мними производители като собствена продукция.

„Монитор": Бонусът „ясла" за прием в забавачка остава

Бонусът от 1 точка, която носи посещението на ясла при кандидатстването за забавачка в столицата, остава и през тази пролет.

Критерият няма да бъде променян, въпреки че Комисията за защита от дискриминация го обяви за дискриминационен.

„Ще обжалваме решението на комисията. Критерият остава и за тазгодишното кандидатстване", обясниха пред „Монитор" от „Московска" 33. Оттам припомниха, че бонус точката е била въведена по желание на родителските организации.

От нея през миналата година са се възползвали 1300 малчугани.

Другият критерий, който е обявен за дискриминационен, но няма да отпадне, е изискването поне единият от родителите да работи и да бъде социално осигурен. Той също носи 1 бонус точка на децата в надпреварата.

Според решението на комисията хлапетата на гражданите, които са безработни, но активно търсят работа, също трябва да получават по 1 точка отгоре.

Нови 6400 места в първа група на детските градини и яслите ще бъдат обявени за кандидатстване на 28 февруари. От понеделник родителите могат да попълнят за тях заявления на сайта на забавачките. Те ще се борят за 2700 свободни места в градините и 3700 - в яслите.

„Монитор": Бивш шеф в митниците на разпит в следствието

Бившият зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев беше разпитван вчера в Националната следствена служба. Пред разследващите той е дал показания по изтеклите в медиите СРС-та с разговори между хора от властта.

Според източници на "Монитор" разпитът на Странджев е продължил близо 30 минути. Бившият митнически шеф се явява за втори път на разпит в следствието в последния месец, за да дава показания за записите на ексшефа си Ваньо Танов.

"Съжалявам, не мога да кажа за какво съм разпитван подписал съм декларация. Каквото съм казал дотук, съм казал, каквото съм написал, написал. Оттук нататък, съжалявам!", заяви вчера Странджев.

В момента от Националната следствена служба тече досъдебно производство за появилите се в публичното пространство телефонни разговори, които са към следственото дело за незаконните СРС-та, което бе образувано на 5 януари.

Според неофициална информация в момента бившият заместник в митниците се проверява за изнасяне на класифицирана информация, тъй като е прочел в националния ефир разпечатка на хартиен носител, която е била с гриф за секретност.

„Дневник": Несигурността в арабския свят помпа цената на петрола

Половината от добива на петрол в Либия е прекратен в резултат на безредиците и насилието в страната, твърди лондонският вестник "Файненшъл таймс". В резултат черното злато се търгуваше на международните пазари в сряда на нов връх за последните две години и половина, като сортът брент прехвърли психологическата граница от 110 долара за барел.

Експерти от банковата група "Номура" прогнозираха още по-мрачен сценарий с цена от 220 долара за барел, ако спре износът на либийски и алжирски петрол. "Не вярвам само Либия да ни отведе до $150 за барел, но ако безредиците се пренесат в страните от Персийския залив, цената много бързо ще стигне този праг", коментира Едуард Майер, анализатор в нюйоркската MF Global, цитиран от "Ройтерс".

Анализатори предупредиха, че дори сегашното напрежение в Северна Африка заплашва световната икономика със застой.

Близо 80% от износа на нефт от Либия е предназначен за европейския пазар, като представлява значима част от вноса на такива големи икономики като Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания (виж графиката). Проблем е също това, че не може автоматично либийският петрол да се замести с такъв от други източници, тъй като е с по-високо качество, а и рафинериите ще се нуждаят от технологично пренастройване за различен сорт.

„Сега": Борисов превърна спасяването на българите в Либия във фарс

Евакуирането на българите от Либия доведе до абсурдна ситуация. Премиерът Бойко Борисов изненадващо уволни шефа на държавната фирма "Техноекспортстрой" Емил Коцев, защото си правел евтин ПР на гърба на правителството. Покрай скандала лъсна пълната липса на координация при спасителната операция между външното министерство и фирмата, която е на подчинение на регионалното министерство и има работници в Либия.

Първоначално плановете на кризисния щаб били да се прати правителственият самолет, за да прибере българите. Още в понеделник вечерта с нота до либийското МВнР е поискано разрешение за кацане на правителствения самолет. Според външното министерство е получено устно разрешение.

Междувременно шефът на "Техноекспортстрой" Емил Коцев сам си предложил услугите на премиера Борисов и външния министър Николай Младенов, тъй като имал контакти в Либия, а в близост до летището има кампус на фирмата, удобен за целите на евакуацията. Той се ангажирал да наеме самолет и да осигури разрешително. По план този самолет е трябвало да бъде с капацитет 180 места и да излети в 5 ч. сутринта във вторник. Българи от Бенгази обаче поискали полетът да бъде отложен, за да могат да се доберат до Триполи. Затова полетът е забавен с 4 часа.

„Дума": Искаме от ЕС да признае гроздовата ни

Министърът на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за признаването на традиционния характер на гроздовата ракия като българска спиртна напитка. Това реши кабинетът вчера. Ако успеем да убедим Брюксел, че гроздовата е традиционна наша напитка, акцизът на ракията ще падне наполовина, което означава, че литърът ще струва с 2 лева по-малко, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след заседанието на Министерския съвет.

Експерти от лозаро-винарската камара са търсили и исторически, и технологични доказателства, че българските дестилатори са по-различни и че напитката е присъствала по земите ни от векове. Според доклада, представен пред кабинета и одобрен от министрите вчера, спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на уникалния вид на дестилационните апарати и на технологията на дестилирането, при която се определя оптималният момент на отделяне на дестилата.

Признаването на гроздовата ще бъде национална кауза, обяви министърът, който също се оказа почитател на ракията. Той си пожела да пием българската традиционна ракия с шопска салата от български зеленчуци.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини