Facebook е сред най-опасните сайтове в момента

Началото на 2011 г. доказа, че огромният интерес на потребителите към социалната мрежа Facebook привлича като магнит киберпрестъпниците към сайта. В рамките на броени дни бяха разпространени няколко вируса през Facebook, превръщайки социалната мрежа в един от най-опасните сайтове в света в момента, предаде technews.

Сред тях са червеите Win32/Yimfoca.AA и Win32/Fbphotofake, като именно Facebook помогна на първия от тях да влезе в класацията на 10-те най-разпространени вируси в много европейски държави само за няколко седмици след пускането му на свобода, по данни на лабораторията ThreatSense.Net на ESET. Червеят се разпространява основно през чата на Facebook.

Fbphotofake залага на друг вид разпространение - чрез лични съобщения, отново през Facebook. Самият той не е опасен, но служи като проводник за други заплахи и се разпространява още през програми като Skype, MSN или Yahoo Messenger.

Yimfoca може да свали без знанието на потребителя дори фалшив антивирусен софтуер, да промени настройките, свързани със сигурността на компютъра и да изключи защитната стена (firewall) на Windows Firewall. Основното действие на Fbphotofake е разпространение на Facebook спам.

Освен за разпространение на червеи, Facebook се използва все по-често и за разпращане на добре познатите "нигерийски" спам съобщения. Това е стандартна атака, с малко допълнение под формата на емоция от страна на потребителя. Съветът към потребителите е винаги да проверяват самоличността на изпращача на съобщението, както и съдържанието на самото съобщение.

Част от проблема е, че Facebook културата противоречи на всички правила за сигурност, което я превръща в изпитание за всички професионалисти от бранша, коментираха от ESET.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини