Суперкомпютър играе в твшоу за 1 млн. долара

В началото на играта потенциалът на Watson беше доста стряскащ

Човешкият разум не се дава лесно на продукта на IBM, който е определян като равносилен на 2800 мощни компютъра и огромен пробив в усилията машините да разбират езика на хората.

В сблъсъка в шоуто „Jeopardy!” между компютъра Watson и двамата най-добри играчи в историята на играта, машината стартира плашещо добре, но хората наваксаха.

Специалното издание на играта се провежда в централата на IBM в Ню Йорк и ще продължи до сряда. Наградата за победителя е 1 милион долара. И чест и признание, разбира се.

Лице на Watson е малък екран с изображение на Земята. При всеки отговор на екрана се появява съобщение процента на увереност, който машината има в своето мнение. В един случай компютърът даде отговор с увереност 97%, но въпреки това сбърка. В друг повтори грешния отговор, даден преди това от участник-човек. 

Като цяло обаче суперкомпютърът демонстрира завиден потенциал в „разшифроването” на човешката реч, дори и когато става въпрос за метафори, сарказъм и т.н.

В началото на играта този потенциал беше доста стряскащ. Преди първата рекламна пауза Watson беше натрупал 5200 долара, докато най-близкия човешки резултат беше едва 1000 долара.

Все пак Брад Рутър успя да се добере до равенство срещу машината на ниво 5000 долара. Кен Дженингс, който е печелил "Jeopardy!" 74 пъти поред, засега изостава с 3000 долара.

Как ще се развие битката човек-суперкомпютър, предстои да разберем.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини