Край на Бургас - Александруполис. Преглед на националния печат

Поне 1/5 от работещите българи са в сивия сектор на икономиката и полагат труд на черно под една или друга форма. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата съвместно с КТ "Подкрепа", изготвено с финансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси". Авторите претендират то да е най-мащабното у нас по темата - препитани са 6337 работодатели и заети от цялата страна в 10 икономически сектора и дейности в края на 2009 г. и началото на 2010 г.

Близо 8% от хората работят без договор с работодател, показва проучването. Те са основно в хотелиерството и ресторантьорството, строителството и шивашката промишленост. Още 8.5% пък признават, че в договора не е записана цялата им заплата и вземат част от нея на ръка. Повече от 1/3 от анкетираните се оплакват, че допълнителният им труд не се заплаща или се плаща само частично. В сектор "Транспорт" това нарушение е масово - при 44.3% от анкетираните.

Прекратяват Бургас-Александруполис

"24 часа":

Край на "Бургас - Александруполис"?

На проекта „Бургас-Александруполис" ще бъде сложен край. Причините са - неизпълнение на финансовите задължения от страна на българските акционери. Това заяви бившият член на съвета на директорите на международната компания "Транс Болкан пайплайн" Пламен Русев, пред БНР. Решението ще бъде взето на общо събрание на акционерите на 17-и февруари в Рим.

"Мога да потвърдя, че проектът отива към прекратяване, защото българската страна не си плаща задълженията. Това създава напрежение между акционерите, вследствие на което и гръцката страна е спряла да си плаща, а не може само едната страна да финансира. Трябва да има равнопоставеност", заяви Русев.

"Преките загуби за България ще са от порядъка на 15-20 милиона лева директно дадени от бюджета, защото на толкова възлиза задълженията на българския акционер.Непреките не могат да се изчислят. Може би другите страни ще искат обезщетения, които могат да достигнат и до 200 и до триста милиона. Най неприятното е, че някъде около 800 милиона евро са загубени за нашата страна", каза още Русев.

Делото "Белнейски"

"Сега":

Съкилийник на Лазар Колев го посочи за убиец на Белнейски

Владимир Славов - Иширковеца даде показания вчера по делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Славов, който е лежал в една килия с подсъдимия Лазар Колев в ареста през април 2009 г., преразказа обвинителния акт на прокуратурата и посочи Колев за убиец на момичетата. Славов първоначално смятал, че Колев е набеден и че няма доказателства срещу него. После обаче, докато се разхождали в карето на ареста, Лазар му споделил, че всичко станало случайно - минавал покрай заведение и качил двете момичета на стоп. Разбрал, че били "наши момичета" - ставали за любовна авантюра. По-малката оставил в офис или сграда на вуйчо си и останал с по-голямата - Росица. С нея имал сексуален контакт, но тя не могла да издържи и затова "станала белята". Той бил доста пийнал и стигнал до крайност, момичето скочило в движение и се пребило. Според Славов Колев не му дал подробности за това какво се е случило после, но казал, че се наложило по-малката сестра да бъде умъртвена. Свидетели нямало, Колев взел мерки да няма биологичен материал, почистил и продал колата си.

Плъзнаха мними потребители

"Труд":

Мошеници искат по 5 лева за преброяване

Мними преброители шетат по селата в община Стражица и мамят възрастни хора. Мошениците минавали по къщите, носели лаптопи и предлагали на хората да им попълнят анкетните карти с личните данни по интернет. За услугата преброителите менте вземали по 5 лв. на човек. Измамниците лесно придумвали бабите и дядовците да платят, като им казвали, че преброяването с попълване на хартиените бланки ще им струва 7 лева.Възмутени старци, които заподозрели, че това е престъпление, алармирали полицията. Извършителите се издирват, обявиха от МВР.

"Стандарт":

700 с досиета се кандидатирали

700 криминално проявени са искали да участват в преброяването на населението у нас, съобщиха от НСИ. От там обясниха, че на преброителите не са искани свидетелства за съдимост. Въпреки това с помощта на МВР от статистиката са проверили миналото на всеки един от преброителите, така че в дома ни да не попадат хора с досиета.Критериите за подбор на преброителите са да имат поне средно образование, да са комуникативни и да не са данъчни служители, полицаи или съдия-изпълнители.

Милионери на килограм

"Стандарт":

Нов милионер на всеки 5 дни

Милионерите бързо се увеличават. На всеки 5 дни се появява по един нов депозит на гражданин на стойност над 1 млн. лв. Само за три месеца новите милионери са се увеличили със 17 и в края на декември са 454 души. През предходното тримесечие от юли до септември броят на милионерите се е увеличил само с 11 души, сочат данните на БНБ. Интересен факт е, че броят на депозитите на стойност над 1 млн. лв. в евро през последното тримесечие не се е увеличил и е фиксиран на 244. Докато левовите депозити на граждани над милион са нараснали от 169 на 187. Общата сума на парите в големите депозити надхвърля 1 млрд. лв. Оказва се, че 454 души имат на депозити в банки над 1 млрд. лв. И докато гражданите с депозити над милион се увеличават, броят на фирмите, които имат банков влог на стойност над 1 млн. лв., за три месеца е намалял със 7 до 1731.

Разследване

"Монитор":

ДАНС подхваща търговете във войската

ДАНС и Инспекторатът на военното министерство ще се заемат с търговете и експертите, подготвящи обществените поръчки на армията. Това стана ясно вчера от думите на военния министър Аню Ангелов, който откри двудневната конференция на началника на отбраната. "Срещаме някои действия, особено по подготовката на обществени поръчки и по други случаи, търгове, отделни действия, които ни карат да мислим, че на експертно ниво някои хора си позволяват да продължат по старата си традиция, използвайки стария си опит", обясни Ангелов. Той се зарече да бъде безкомпромисен към служителите за които има доказателства за корупция.

3 стандарта за хляб

"Монитор":

Въвеждат три стандарта за хляб до месец

Три стандарта за хляб ще бъдат разработени до месец от Експертен съвет към новата агенция по храните, която официално започва работа днес. Специалистите ще подготвят рецепти за бял, типов и хляб „Добруджа". В насъщния по стандартите ще има само брашно, мая, вода и сол. Това стана ясно вчера след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с браншовите организации на хлебарите. В стандартите със сигурност няма да има добавени стабилизатори и подобрители. Качеството ще се постига благодарение на стандартизирано брашно, каза изпълнителният директор на Камарата на индустриалните хлебари Николай Тапаров. В момента съдържанието на глутен в брашното не отговаря на изискванията за производство на качествен хляб.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини