Масови проверки за хляба, въвеждат три стандарта

Министър Мирослав Найденов е получил инструкции от премиера Бойко Борисов да започнат масови проверки на хляба по цялата верига. Самият министър обяви, че се подготвят три стандарта за хляба.
Проверките  на търговци, хлебопроизводители, мелници, зърно бази ще са съвместни между Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция, обяви Найденов след среща с председателите на трите организации на хлебопроизводителите у нас, цитиран от „Фокус”. 

Мирослав Найденов няколко пъти вече казва, че българите ядат най-лошия хляб в Европа.
Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество, каза той.

„Данните показват, че повече от половината от сектора е сив. Затова ние ще проверим каква е ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни и няма да се спрем пред нищо, там, където има нелегално производство – то ще бъде затваряно”, каза днес министърът.

В понеделник ще бъде сформиран Експертен съвет по хляба, който веднага започва да работи, за да изработи три незадължителни стандарта - Бял, Добруджа и Типов, каза още Мирослав Найденов. Успоредно с тези ще има и стандарти за суровината – зърното и брашното, уточни той.

По думите на министъра той е получил сигнал, че стандартите се налагат от търговските вериги.
"Следващата седмица ще поканя на разговор шефовете на по-големите търговските вериги, за да разберат, че те не могат с договорни отношения да правят стандарти”, каза Найденов. Според него не може търговските вериги у нас да се борят помежду си за клиенти на гърба на потребителя.

"Ниските цени на някои продукти със съмнително качество са търговски трик, който подвежда потребителя – „да си купи нещо за 9 ст., мислейки че е кисело мляко и да се окаже вкъщи, че човек яде палмово масло, вместо мляко или да си купи шпек салам за 3 лв., но да разбере вкъщи, че не е направен от месо”, бе категоричен министърът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини