Прокуратура върна сигнала за неизплатените заплати

Софийска районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения от нея сигнал за системно неизплащане на заплати в 11 фирми. Това бе посочено в официално съобщение на сайта на държавното обвинение.
 
В него се казва, че прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство, а в случая от ГИТ не са я сезирали с конкретни данни за извършено престъпление.
Според прокурорите именно Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" е компетентният орган, който следва да ангажира административнонаказателната отговорност на работодателите.

11-те фирми нарушители са: "Дейтрон" ООД, "Курортно строителство" ООД и "Интернешънъл паур секюрити" ООД в област Варна, в област Кърджали нарушителят е "Булгатекс" ООД-Ардино, в Монтана - "Армилес-2004 ООД-Берковица, в Пазарджик - "Сокола" АД - Пещера, в Плевен - "Автобусни превози" АД. Нарушителите на трудовото законодателство в област Пловдив са "Ален Мак" АД, "Мостстрой" АД, в област Русе - "Прециз Интер Холдинг" АД и в София - "Мостстрой София" АД.

Сигналът до прокуратурата бе изпратен от ГИТ на 31 януари. Тогава министърът на труда Тотю Младенов съобщи, че инспекцията ще сезира прокуратурата на основание чл. 407 на Кодекса на труда, след като било установено, че 11-те фирми дължат заплатите за повече от три месеца.
Миналата година пък социалният министър предложи да бъдат санкционирани жестоко работодатели, които укриват осигуровки, а не тези, които забавят плащането им.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини