Зловеща суша заплашва планетата

САЩ и редица други страни са изправени пред заплахата от голяма и продължителна суша през следващите няколко десетилетия, сочи проучване на Американския национален център за атмосферни изследвания, съобщи Франс прес.

Подробният анализ на проучването показва, че покачването на температурите в комбинация с климатичните промени вероятно ще предизвика голяма суша на цялата планета през следващите 30 години, заяви ръководителят на екипа Айго Дай. Той е на мнение, че е възможно до края на този век сушата да достигне нива, които рядко са били наблюдавани досега.

Проучването е базирано върху 22 компютърни климатични модела. Резултатите от него показват, че големи части от Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия са застрашени от изключителна суша през този век. Климатът в райони в Аляска и Скандинавия пък ще стане по-влажен. Изправени сме пред вероятността от продължителна суша през следващите няколко десетилетия, увери Дай.

Ако тези прогнози дори отчасти се окажат верни, последствията за обществата в света ще са огромни, допълни климатологът. Той все пак предупреди, че заключенията са базирани върху най-добрите сегашни прогнози за емисиите парникови газове на планетата. Всичко обаче ще зависи от много фактори, сред които бъдещите емисии въглероден диоксид и влиянието на феномена Ел Ниньо.

Проучването предсказва, че до 2030 г. климатът ще стане значително по-сух в близо две трети от територията на САЩ. От голяма суша ще бъдат засегнати повечето части от Латинска Америка, включително обширни райони в Мексико и Бразилия, райони в Средиземноморието, голяма част от Югозападна Азия и от Австралия. Голяма суша ще има също в някои райони в Африка и в Югоизточна Азия, включително в Китай и съседните му страни. През този век сушата ще намалее в Северна Европа, Русия, Канада и Аляска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини