Енциклопедия на... мъжките слабости

... или за тези несъвършени, уязвими, раними и мнителни същества - мъжете.

Те наистина са различни. От Марс ли са или от друга планета – не е важно: учените обаче в един глас призовават да се помирим с различията между половете и... да се научим да се възползваме от тях.

Задавали ли сте си някога въпроса защо след дълга разходка вашият любим се тръшва на дивана, докато вие все още имате сили – за да приготвите вечерята?

Или ви интересува защо деветгодишният ви син, който може да разглоби велосипеда си и да играе шах с баща си на равни начала, не умее да чете така изразително и бързо, както седемгодишната му сестра?

А известно ли ви е защо мъжете се влюбват по-бързо, отколкото жените и страдат по-силно от изневерите на партньорката си?

Да намерите отговорите на тези въпроси е все едно да откриете ключа към вратата на семейния рай.
Ние ви ги предлагаме – отговорите, които ще ви помогнат да си обясните защо той е един такъв... различен:

Те са едни такива несъвършени
Теорията за крехкостта на силния пол вече е клише – и същевременно научен факт. Мъжете по-често и по-тежко от жените страдат от стафилококови инфекции, грип и пневмонии. Централната им нервна система е по-уязвима и по-често са жертви на гастроентерити.

Виновницата за мъжката слабост е Y-хромозомата, или по-точно, отсъствието на втората Х-хромозома, която е налична у жените. Х-хромозомите съдържат в себе си гени, които защитават от много инфекции. У дамите тези хромозоми са две, което означава, че и защитата е двойна. Да, както виждате, и в биологически аспект жените са по-съвършени. Те, по-добре от мъжете понасят глад, умора, стрес. В действителност, жените са по-силни, жизнеспособността им е по-висока, само мускулите им са по-слаби от мъжките.
Също, процесът на кръвообразуване у мъжете е по-малко ефективен, затова и хирургическите интервенции при тях са по-опасни. Освен това, на мъжете им е необходим повече кислород, тъй като – дишайки по-рядко, те вдишват по-дълбоко. Това също е рисков фактор: ако въздухът е замърсен, у тях попадат повече вредни вещества.

Те са едни такива неиздържливи
У мъжете няма подкожна мазнина, както при жените и въобще при тях мазнините са по-малко, за сметка на мускулната маса. Благодарение на това съотношение мъжете по-лесно свалят килограми: ако един мъж се подложи на диета, то той гарантирано ще свали излишното тегло пред завистливия поглед на любимата си.

Но има и обратна страна на завидната мускулатура: у мъжете има повече стартова енергия, но няма онези резерви, които съществуват у жените, благодарение именно на мазнините, складирана в извивките на тялото.

При бегачите, например, идва момент, когато те напълно се задъхват: внезапно ги обхваща мъчителна болка и слабост, поради изчерпването на запасите от гликоген, в чийто вид във мускулите се натрупват въглехидрати. Мъжът е способен още малко да продължи бягането, но скоростта му значително пада.
Жените биха бягали значително по-дълго: при тях организмът превключва на използване на резервните запаси от мазнини. Благодарение на женските полови хормони, мускулите на жените са способни по-бързо да използват мазнините, отколкото мускулите на мъжете.
Това несъответствие между възможностите на спринтьорите-мъже и жените-маратонци обяснява откъде произхожда в семейството синдромът на “скандала на почивния ден”.
Да кажем, сутринта двамата сте играли тенис, прибирате се в къщи и приятели ви звънят, за да ви поканят на вечеря. Вие сте пълна с енергия, но той казва, че е изтощен и никъде няма да ходи, което ви ядосва, защото той е такъв “мързел” и... ето ти скандал през почивния ден

Техните мозъци са едни такива различни
Мъжете и жените мислят различно, защото в развитието на мозъка голяма роля играят половите хормони.
При момчетата по-рано се формира дясното полукълбо, а у момичетата – лявото. Ето защо много момчета четат и пишат по-лошо, отколкото връстничките им. И в продължение на целият им по-нататъшен живот, дясното полукълбо на мозъка у мъжете работи по-добре. Това е причина мъжете да имат по-добре развита ориентация в ориентация в пространството, по-лесно им е да станат добри строители, архитекти, художници.

Ако мъжете използват дясното полукълбо на мозъка за ориентация в пространството, а лявото – за речта, то полукълбото на женския мозък няма “специализация”: лявото и дясното работят заедно и в синхрон над проблемите.
Това дава на жените две важни предимства. Първо, те са по-проницателни, а второ, по-малко уязвими при нещастни случаи. Ако лявото полукълбо на мъжа е поразено от инсулт – а при мъжете рискът от това заболяване е два пъти по-висок, в сравнение с жените – той рядко може да възвърне предишното си ниво на речта. Жените се възстановяват много по-добре – у тях регулацията на речевите функции се извършва от дясното полукълбо.

Те са едни такива влюбчиви
Разбира се, на първо място мъжете се влюбват в красавици. Не бързайте обаче да си изрусявате косата: мъжете ще ви забележат, ако ви се удаде да преуспеете в каквато и да било дейност: независимо дали става въпрос за ремонт на автомобили или ориенталски танци. Увереността на жените в собствените им сили привлича мъжете не по-малко, отколкото красотата. При едно американско изследване на агенция за запознанства, станало ясно, че мъжете търсят партньорка, която на първо място е привлекателна, след това – уверена в себе си и накрая – добра събеседница.

Мъжете са привлечени от жените не само чрез външността – тях ги възбуждат и естествените ухания на женското тяло. Най-съблазнителният аромат за един мъж е този, излъчван от женското окосмяване, особено това на пубиса и под мишниците!

Когато интервюирали 40 хиляди мъже за това, какво им харесва и какво не им харесва в жените, се оказало, че на всички не им харесват космати крака, че нямат нищо против миризмата на менструалната кръв и че страшно много им допада миризмата от влагалището.

Мъжете мислят постоянно за секс. Между 35 и 40 години, средностатистическият мъж мисли за това 6 пъти на час. След 40 обаче мислите за секса се разреждат до веднъж на половин час. След 55, мъжът мисли за секс средно веднъж на час.

Най-интересният факт обаче е, че мъжете са далеч по-влюбчиви от жените: те се влюбват много по-бързо.
Проучвания показват, че сериозно влюбени до четвъртата среща са 25% от мъжете, в сравнение с 15% от жените. Освен това, половината от жените заявяват, че дори след 20-тата среща с мъж, когото в крайна сметка са избрали за партньор, те, въпреки това, не са изпитвали любов към него.

На силния пол не му трябва много време, за да разбере дали му допада външността на една жена или не: средностатистическият мъж взема това решение за... 7 секунди! Ето защо той може да се влюби – съвсем буквално – от пръв поглед.

Те са едни такива раними
При раздяла мъжът се чувства истински нещастен. Той изпитва дълбока депресия и непоносима самота. Някои мъже – буквално – дори умират от разрив на сърцето. Нещо друго: суицидните опити поради нещастна любов сред мъжете са три пъти повече, отколкото при жените.

Мъжете и жените също, преживяват раздялата по различен начин. Мъжете кръшкат не защото не им достига секс в къщи, въпреки че и това е възможно. Главната причина е неунищожимият стремеж към новото. В търсене на разнообразие, те често завързват романи с жени, които всъщност смятат за по-малко привлекателни и възбуждащи от собствените си половинки. Последните могат да се утешат с факта, че повечето мъже не възприемат извънбрачните си афери сериозно – за тях това е просто едно приключение.

Двата пола, също така, ревнуват по различен начин. Жената се страхува, че той ще я замени друга. В мъжката ревност има повече собственически инстинкт и сексуален компонент. Мъжът възприема изневярата на жена си много по-сериозно, отколкото тя – неговата, поради което неговите действия в такива ситуации са по-решителни и крути.
Мъжът рядко прощава изневяра и тук нищо не може да се направи, освен – да си “опичате акъла”, дами!

А най-трогателното е, че тези биологически уязвими, неиздържливи, раними и мнителни същества си си живеят със спокойната увереност, че са по-силната и по-добрата половина на човечеството. Дали пък именно затова жените не ги обичат?

Източник: tia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини