Дигитална платформа представя творби на над 700 композиторки

От Франческа Качини през седемнадесети век до Камий Пепан в двадесет и първи век - дигитална платформа е събрала творбите на над 700 композиторки, съобщи Франс прес.

Базата данни със свободен достъп е наречена "Попитай Клара" по името на брилянтната пианистка и композиторка Клара Шуман, съпруга на Роберт Шуман и бе открита през юни от екип под ръководството на Клер Боден, директор на фестивала "Женско присъствие", посветен на жените композитори в миналото и в наши дни.

"От ранното си детство не сме чували музика от жени композитори или се е случвало олкова рядко, че дори не го помним", казва тя. "Ние, музикантите, сме закърмни с идеята за гения на великия композитор, който винаги е мъж".

В платформата са представени 4662 творби на 770 композиторки от 60 националности за периода 1618 г.- 2020 г. През есента към нея ще бъдат добавени още 4000 творби, сред които на Хилдегард фон Бинген, монахиня, известна като Рейнската Сибила, католическа светица и една от първите известни композиторки от Средновековието.

В базата данни може да се търси по име, наименование на творба, инструмент, държава или епоха. Сред най-старите произведения са на италианката Франческа Качини, която вероятно е първата жена, композирала опера, Изабела Леонарда, Барбара Строци.

В сайта са включени и 32 произведения на български композиторки - Живка Клинкова, Юлия Ценова, Александра Фол, Албена Врачанска-Петрович, Добринка Табакова и други, установи репортерска проверка на БТА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини