Nokia най-после пуска на пазара смартфона си N8

Базираният на Symbian^3 смартфон Nokia N8 ще бъде напълно достъпен за масовите потребители през следващите няколко седмици, обещават от финландския производител.

В петък (1 октомври) Nokia най-после обяви началото на доставките на своя първи смартфон, базиран на операционната система Symbian^3 – обявеният още през април модел N8. Разбира се, първите, които ще го получат, са хората направили предварителна поръчка за него, но от компанията обещават смартфона да бъде "широко достъпен" за всички през следващите няколко седмици. Според Джо Харлоу, старши вицепрезидент на smartphone подразделението на фирмата, Nokia N8 се радва на най-големия брой предварителни продуктови заявки в историята на компанията.

Моделът Nokia N8, за който вече ви информирахме, се очаква на пазара още от пролетта, но все пак ще припомним накратко основните му характеристики. Смартфонът е с алуминиев корпус, предлаган в няколко разцветки, има 3,5-инчов (и с 640x360 резолюция) капацитивен сензорен OLED дисплей, 256MB RAM памет, 512MB ROM и 16GB вътрешно пространство за съхранение плюс microSD слот за допълнително разширяване. Устройството е оборудвано и с доста впечатляващо звучаща цифрова камера с 12-мегапикселов сензор, Carl Zeiss обектив, ксенонова светкавица и 20x цифров зуум, която може да записва и видео в 720p резолюция. Срещу очакваната цена от около $630 смартфонът осигурява също HDMI и USB изводи, GPS, УКВ радио, акселерометър, поддръжка за 802.11 b/g/n WiFi и Bluetooth 2 свързаност, 3.5 mm аудио жак и батерия с капацитет 1200mAh.

Интересното е, че докато Nokia продължава ревностно да се придържа към Symbian, други големи производители на GSM апарати и смартфони се готвят да се откажат напълно от тази мобилна ОС, залагайки в полза на Android и Windows Phone 7. Точно това смята да направи корейската компания Samsung, която до края на годината ще спре напълно поддръжката си за Symbian и от началото на 2011 ще разчита само на споменатите други две платформи плюс своята Bada. Samsung вече е затворила Symbian Lab подразделението си, а според разпратени до външните разработчици мейли до края на декември ще спре и своя онлайн ресурс Samsung Symbian Forum.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини