Intel обещава компютри с милион ядра

Нова лаборатория в Белгия ще разработва софтуер за бъдещите Intel-базирани "exascale" компютърни системи.

Те ще предоставят 1000 пъти по-висока производителност, спрямо днешните най-бързи суперкомпютри, като за тази цел ще използват до 1 милион ядра и 1 милиард процеса, съобщи гигантът, допълва technews.bg.

ExaScience Lab ще бъде най-новият член в европейската изследователска мрежа Intel Labs Europe, която се състои от 21 лаборатории с над 900 професионалисти в областта на проучванията и разработките (R&D).

Върховите постижения при "exascale" изчисленията биха означавали възможност да се симулират много сложни системи, като например човешкото тяло или климата на Земята, които днес не могат да бъдат копирани с точност. Ако компютърната индустрия успее, това може да означава намиране на лечение за болести или по-добро прогнозиране на природни бедствия.

Flanders ExaScience Lab ще се концентрира върху разработване на научни приложения, като започне със симулации и прогнозиране на „космическото време” и електромагнитната активност в пространството около атмосферата на Земята.

Соларните експлозии – огромни експлозии в атмосферата на Слънцето, могат да причинят преки щети на Земята, например върху електрическите мрежи, тръбопроводните системи и качеството на безжичната комуникация. Нужна е "exascale" компютърна изчислителна мощност, за да се прогнозира с точност и да се разбере в детайли ефектът им.

Създаването на "exascale" компютри с използване на днешните технологични и дизайнерски методологии би означавало, че системите ще станат изключително горещи и ще изискват цяла електроцентрала, която да осигури захранване за работата им. Изграждане на система с милиони ядра, които да работят заедно за дълъг период от време, също е предизвикателство.

Нужни са изцяло нови компютърни методи и софтуер за програмиране, които да направят приемливи нивата на консумация на енергия и неизправностите на системата.

Flanders ExaScience Lab събира в едно уникално изследователско сътрудничество всички фламандски университети, imec и водеща световна компания в сектора на полупроводниците. Лабораторията започва да функционира с десетки изследователи, като съставът й ще се увеличава в следващите години.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини