Съдът решава за ареста на "Медузите"

Варненският окръжен съд днес ще гледа мерките за неотклонение на четиримата задържани при операция „Медузите" в морската столица. Бяха арестувани председателят на Общинския съвет - Варна Борислав Гуцанов, управителят на "Градски транспорт" ЕАД - Пенчо Пенчев, бизнесменът Даниел Славов - Дънката и главният счетоводител на "Градски транспорт" ЕАД - Йоана Димова - Йорданова, предаде КРОСС.

Продължава издирването на петия заподозрян от операция "Медузи" - холандски гражданин, пребиваващ от години във Варна. При операцията са иззети голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации.

На задържаните са повдигнати шест обвинения. Те са за създаване и ръководене на престъпна група от лица, заемащи отговорно служебно положение и нанесли значителни вредни последици, за умишлена безстопанственост, за длъжностни присвоявания в особено големи размери, за сключване на неизгодни сделки, за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съставяне на неистински официални документи от длъжностни лица.

Предмет на разследването са 3 сделки, сключени от "Градски транспорт" ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик на капитала е Община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия, реализирани в периода 2003 - 2007 г. Сделките са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки. Общата стойност на доставките е около 2 млн. евро. По една от тях, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата - собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства. Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените по сделките престъпления.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини