Телевизията и заседяването влияят на начина, по който остаряваме

Заместването на времето пред телевизора с лека физическа активност води до по-здравословно стареене, установи ново проучване, публикувано в сп. JAMA Network Open. Резултатите не са изненадващи, тъй като много проучвания показват, че уседналия начин на живот има значително въздействие върху здравето.


В настоящия анализ изследователите анализират данни от здравно проучване от 1992 г. на повече от 45 000 души на възраст 50 или повече години. Данните са на хора без хронични заболявания.

 

В продължение на 20 години изследователите проследяват времето, в което хората работят, седят вкъщи и гледат телевизия, както и часовете им в изправено положение или движение у дома и на работа. Участниците са дали информация и за темповете си на остаряване.
Здравословното стареене се определя като живот до най-малко 70 години и поддържане на четири здрави области – липса на големи хронични заболявания, липса на увреждане на субективната памет, както и добро физическо и психично здраве.


Всеки допълнителни два часа седене за гледане на телевизия са свързани с 12% намаляване на шансовете за стареене по здравословен начин, показва проучването. От друга страна, добавянето на два часа лека физическа активност на работното място увеличава със 6% шансовете за здравословно стареене.


Седенето пред телевизора изглежда винаги е свързано с по-лошо здраве. Колкото повече седим, толкова повече проблеми получаваме, особено с напредването на възрастта, категорични са експертите.


Проучване от 2017 г. показва, че времето, прекарано в седнало положение, и ранната смърт са свързани. Освен това е доказано, че заседяването при децата може да увеличи риска от сърдечни заболявания по-късно в живота. Проблемът се задълбочава, когато се яде много голямо количество сол, без да има достатъчна физическа активност, за да циркулират течностите в тялото.


Седенето пред телевизора обикновено върви ръка за ръка с другите вредни навици, като консумация на нездравословна храна, липса на движение и качествен сън, казват специалистите. Те съветват хората, които работят седнали на бюро да помислят дали да не го заменят с т.нар. „standing desk“, или стоящо бюро. То може да се регулира така, че да се повдига и сваля, което дава възможност за работа в изправено положение и повече движение.


Ако това не е възможно, експертите предлагат да се правят малки почивки от работата за ставане или кратки разходки. Не е нужно гледането на телевизия да се спира изцяло – то може да се комбинира със здравословно хранене, пиене на повече вода и движение.


Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819832?utm_campaign=articlePDF&utm_medium=articlePDFlink&utm_source=articlePDF&utm_content=jamanetworkopen.2024.16300

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M17-0212

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини