Руснаците ще строят летяща чиния

В Уляновск бе приета петгодишна програма за строителството на АТЛА – аеростатичен термобаластируем летателен апарат, който заради формата си получи прозвището летяща чиния.

Инестицията е за около 2,7 милиарда рубли. Разработката на програмата е на компанията "Локомоскай".

АТЛА по принцип е дирижабъл от ново поколение. Термобаластируем означава, че освен обемите с хелий, в апарата има зона, запълваща се с топъл или студен въздух. Това осигурява на дирижабъла контрол върху подемната сила и вертикално излитане и кацане. Класическите дирижабли е трябвало да „акостират” към гигантски кули и не са можели да кацат.

АТЛА се предвижва с електродвигатели. Има и малки крила, които също създават някаква подемна сила, а кръглата форма според създадетелите ще осигури усточивост при увисване над дадена точка, за да бъде взет товар. "Летящите чинии” ще могат да пренасят до 600 тона.

Създаването на предприятие за производството на АТЛА в Уляновск бе подписано през август 2009 год. на авиосалона МАКС-2009. Тогава всички желаещи можеха да видят умален модел на апарата с диаметър 7 метра, 8 електромотора и товароподемност 20 килограма.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини