От Лазаровден до Гергьовден - деца от Асеновград пресъздадоха ритуалите

    Магията на българските традиции и обичаи бе пресъздадена от деца от ДГ „Бако Динчо“ – Асеновград и филиала от с. Мулдава.

    Празникът под надслов „Народно веселие от Лазаровден до Гергьовден“ показа стари народни ритуали.

    Децата направиха своеобразна възстановка на обичаи, като „Лазаруване“, танц на цветята, и люлеенето за здраве на гергьовска люлка.

    Накрая най-малките показаха как на Великден хората се „борят“ с боядисани яйца.

    Официален гост на празника беше Живка Георгиева – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“ в община Асеновград.

    Тя сподели възхищението си за проявеното търпение и грижовност към децата, от страна на ръководството, учителите, на медицинските сестри и на помощник възпитателите.

    „Мили деца, уважаеми учители, скъпи родители, радвам се, че съм гост на този предвеликденски празник.

    Благодаря на целия колектив за всеотдайността и вниманието, което отделяте, за да научите малчуганите, не само на нови знания и умения, но и на навици!

    ДГ „Бако Динчо“ е сред предпочитаните в Асеновград, тъй като е на добра локация и предлага качествена грижа за децата.

    Искам да съобщя, че тази година, със съвместни усилия между община Асеновград, колектив и родители, успяхме да спечелим проект за изграждане на пристройка за още една група от 23 деца.

    До момента липсваше помещение, в което да се ситуира IV група (подготвителна).

    Това налагаше, след завършване на III група, децата да се преместват в друго детско заведение, което е свързано с нова адаптация за малчуганите и неудобството за родителите.

    След построяването на допълнителната пристройка, вече цикълът на прием в ДГ „Бако Динчо“ ще бъде затворен – от яслена до подготвителна група, което ще улесни и родителите.

    Проектът е спечелен по програма на Министерство на образованието и науката (МОН) и срокът му за изпълнение е до края на 2026 г.

    Уверявам Ви, че развитието и образованието на децата на Асеновград са приоритет в управлението на кмета на общината д-р Христо Грудев и екипа му и се прави всичко възможно за създаване на удобство и възможност на родителите да бъдат спокойни, да могат да работят, а за децата им - да се полага качествена грижа в безопасна среда“, каза пред присъстващите Живка Георгиева.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини