Минчо Минчев върна страдивариуса на държавата

Две цигулки – „Страдивариус“ и „Гуарнери“, дадени от българската държава на двама талантливи музиканти, днес бяха върнати от тях. Минчо Минчев и Стойка Миланова предадоха изключително ценните си инструменти, след като са ги използвали десетилетия. По ирония, държавата бе представлявана от диригента Найден Тодоров, до вчера директор на Софийската филхармония, от днес служебен министър на културата.

Проф. Минчо Минчев свиреше с цигулка „Страдивариус“, създадена 1716 г., а проф. Миланова – с цигулка „Гуарниери“ от 1733 г. Проф. Минчев сподели, че повече от 40 години от професионалната му кариера са преминали с прекрасния инструмент и за него е било чест да представя страната ни. Проф. Миланова не присъства лично, цигулката ù бе донесена в министерството от дъщеря ù Йова Миланова.

Двете цигулки ще бъдат предоставени на млади таланти, които ще бъдат избрани след „съответните процедури“, отбелязват от министерството.

Миналата година обратно на държавата бе върната цигулката „Джофредо Каппа“ от 1691 г. проф. Евгения-Мария Попова. Освен нея и двата страдивариуса, Министерството на културата притежава и виолончело „Гофрилер“ от 1785 г.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини