Jean-Michel Jarre и Brian May обединяват сили за единствен по рода си концерт в Братислава

Jean-Michel Jarre обявяви изключителен еднократен концерт, наречен Bridge from the Future, откриващото събитие на тазгодишния фестивал STARMUS.

В сътрудничество с ESET, световен лидер в дигиталната сигурност, пионерът на електронната музика ще свири на живо в Incheba Bratislava, Словакия на 12 май – на зашеметяващия фон на моста SNP (UFO) Bridge. Към него на сцената ще се присъедини като специален гост сър Brian May. Концертът се провежда в сътрудничество с град Братислава и е безплатен за присъстващите. Ще бъде предаван по Словашката национална телевизия RTVS, както и в световен мащаб чрез мрежата на EBU и на живо в канала на Jean-Michel Jarre в YouTube.

Мостът от бъдещето, специално замислен и проектиран за този повод от Jarre, ще открие седмото издание на фестивала STARMUS, най-важното световно събиране, обединяващо наука, изкуство и музика. Тази година, с темата „STARMUS Earth: бъдещето на нашата родна планета“, фестивалът събира нобелови лауреати, изтъкнати учени и изследователи, астронавти, интелектуалци и хора на изкуството, за да обменят знания и прозрения, докато изследваме дълбоки и неотложни екзистенциални въпроси. Основана е от астрофизика Гарик Израелиан, доктор по философия, и китариста на Queen и доктор по астрофизика сър Brian May, под егидата на покойния Стивън Хокинг.

STARMUS има за цел да вдъхнови следващото поколение изследователи и да възроди духа на откривателството, ангажирайки човечеството с най-големите проблеми на нашето време. Докато светът е изправен пред предизвикателства, които заплашват да стеснят визията ни, откриващият концерт на STARMUS Bridge from the Future ни кани да разширим хоризонтите си и да прегърнем бъдеще, задвижвано от любопитство, креативност и сътрудничество. Това са ценности, споделяни от ESET, които, домакинствайки концерта и фестивала STARMUS в родния си град Братислава, демонстрират своята отдаденост и амбиция да популяризират силата на науката, културата и образованието сред местната и глобалната публика.

С „Мост от бъдещето“ Jean-Michel Jarre стои в челните редици на това движение не само като емблематичен музикант и футурист, но и като посланик на ООН за образование, наука и култура в ЮНЕСКО вече повече от три десетилетия. Към него се присъединява се сър Brian May, който е не само един от основателите на Queen, световноизвестен китарист, автор на песни, продуцент и изпълнител, но и брилянтен доктор по астрофизика. Той се присъединява към Jarre на сцената не само като легендарния музикант, но и като основател на STARMUS.

С изпълнението си в Братислава, Jarre заема централно място в сърцето на Европа, континентът, който е бил център на толкова много революционни движения в изкуствата, културата и технологиите през цялата история. Черпейки вдъхновение от мечтателните мислители от епохата на Ренесанса, Bridge from the Future и STARMUS Earth Festival възвестяват зората на модерен ренесанс, като най-блестящите умове на нашата планета призовават следващото поколение мислители и изследователи да допринесат за възстановяването духът на откривателство и да ангажира човечеството с най-големите проблеми на нашето време.

„Тъй като продължаваме да се учим от миналото, днес трябва да се вслушваме в бъдещето, като сме възприемчиви и внимателни към входящите сигнали. Пробивите, откритията и решенията във всички области вече съществуват там напред, в бъдещето, чакайки да ги намерим. Нашето призвание като артисти, учени, предприемачи и граждани е да ангажираме и активираме напредъка в създаването на мост от бъдещето: това е духът на STARMUS.“ – Jean-Michel Jarre

Това издание на фестивала STARMUS през 2024 г. подкрепя темата „Бъдещето на нашата родна планета“, като акцентира върху жизненоважната роля, която науката и изкуството играят за осигуряването на устойчиво бъдеще за Земята. Докато науката осветява истините за нашата вселена, изкуството и музиката ни вдъхновяват да търсим нови разкрития.

Петдневното събитие (13-17 май) включва лекции и дискусии по теми като околна среда, изкуствен интелект и киберсигурност и космос; както и годишното представяне на медала на Стивън Хокинг за научна комуникация, за който Жан-Мишел Жар беше носител през 2017 г. Тази година Jean-Michel беше обявен за последния член на Консултативния съвет на STARMUS.

Сър Brian May каза: „Развълнувани сме, че STARMUS VII ще започне с такова уникално и грандиозно шоу. И в този концерт Jean-Michel Jarre ще даде тона на духа на тази конференция, специално насочена към справяне с настоящите проблеми на нашата планета.“

Източник: rockthenight.eu

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини