Агенцията по храните започва проверки за предстоящите празници. Търговците чакат драстично по-евтини яйца

Изображение 1 от 3

    Мащабни проверки започват инспекторите от Агенцията по храните в цялата страна, включително и в Хасковска област. Целта е в следващия един месец да се проследи качеството на храните във връзка с наближаващата поредица от празници в началото на май- 1-ви май-Международен ден, Великден и Гергьовден.

    Екипите ще влизат за проверка в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници. Ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни- агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци.

    За предлаганото трупно агнешко месо ще се проследява здравната маркировка, която ако е със син цвят, то тя показва произход България, а ако е в червен цвят- различен от българския произход.

    С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

    Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата.

    Все още пазарът е далеч от пика си, коментираха търговци от Хасково. От днес обаче те имат добра новина за предстоящо засилване на пазара на яйца. В момента има свръхпроизводство и цената на кокошите продукти е сериозно надолу. В момент кокоше яйце с размер XL струва 0.45 лв. за брой, а размер L се търгува за 0.35 лева В рамките на две седмици поевтиняването е с пет стотинки. За празниците прогнозата е, че цените още ще падат.

    Много от търговците са категорични, че ще заложат на родното производство на яйца и въпреки че са търсени от клиентите, особено по Великден, няма да продават бели яйца, тъй като те обикновено са вносни, основно от Полша.

    Вече има раздвижване на пазара за агнешко месо, тъй като още от сега хората, които са решили да заложат на прясната мръвка, капарират животни. В последния момент обикновено се отчита недостиг при покупката на живо тегло. Фермерите  от близките до Хасково села потвърдиха, че тази година ще запазят цената на живото тегло като миналогодишната-12 лв. за килограм.  При покупка на повече от едно агне, килограмът пада до 10 лева.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини