Парламентът отхвърли предложение за забрана на рекламата на хазартни игри

С гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС парламентът отхвърли законопроект за промени в Закона за хазарта, в който се предлага забрана на рекламата на хазартните игри.

В текстовете, предложени от групата на „Възраждане“, бе заложено да се забрани пряката реклама на хазарта, като изключение се прави за реклама върху сградите, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за залози. Реклама е разрешена и в самите игрални зали и казина. Според предложенията разрешение за реклама се предвиждаше само Българският спортен тотализатор, като ще може да се публикуват, излъчват и разпространяват имената на игрите, търговските марки, резултатите, тегленията, тиражите и спечелените печалби.

Друго предложение беше промяна в ставката за социално отговорно поведение, като вместо фиксирана сума се предвижда тя да е процент от стойността за направените залози, според вида на играта и техническото устройство. За онлайн залози се предлага ставка от 7,5%, за игри в казина и зали - 5%, а за всички останали игри - 2,5%.

Вносителите предлагаха още доставчиците на медийни услуги да се наказват с глоба от 10 хиляди лева при излъчване на реклама на хазарта. При нарушение санкцията е двойна. Предвиждаше се още в срок от две години след обнародването на текстовете да се забрани непряката реклама на спортни мероприятия, което според вносителите ще позволи на спортните клубове да намерят алтернатива и да не разчитат на спонсорство от организатори на хазарт.

Опозицията обвини ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“, че закриля хазартния бранш

По време на двучасовия дебат по текстовете участие взеха основно представители на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Народните представители на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ не участваха в обсъжданията, като изключение направи единствено Любен Дилов от ГЕРБ, чиято основна теза бе, че „човешката природа не бива да се пипа и променя“.

От „Възраждане“ акцентираха, че хазартната зависимост е болест, която засяга всяко трето семейство. Депутатът Даниел Проданов изтъкна, че основната цел на текстовете е именно да ограничи броят на зависимите хора. В поредица от изказвания депутатите от групата на Костадин Костадинов цитираха различни данни за опасностите от хазарта и призоваха партиите в парламента да се включат активно в разговорите, за да бъде създаден добър закон.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ беше на мнение, че управляващите и финансовият министър в оставка Асен Василев открито „чадъросват“ хазартния бизнес. Той даде пример с промените в държавния бюджет, с които таксата от 15% върху оборота бе заменена с 20% върху разликата между приходите и изплатените печалби, което намалило драстично сумата, която дължат организаторите на хазартни игри.

„Това е данъчна ваканция за хазарта, която привлича нови и нови зависими. Ето затова сте мълчаливи, колеги от „Продължаваме промяната - Демократична България."
Гроздан Караджов, депутат от „Има такъв народ"

От БСП думата взе Румен Гечев, който заяви, че групата му подкрепя всякакви мерки за забрана на хазарта и увеличаването на приходите в държавния бюджет. Депутатът декларира, че БСП има предложения към текстовете, сред които допълнителни ограничения на рекламите на хазартни игри, по-високи такси за организаторите на хазартни игри, пет пъти по-високи глоби за нарушителите и въвеждане на ред за отнемане на лицензите.
Нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев коментира, че заради „огромната медийна зависимост“ от хазартни оператори не може да се очаква ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ да подкрепят промените. Той се обяви за изцяло нов Закон за хазарта, в който да се въведе пълната забрана за рекламата му.

„Мнозинството в тази зала е абсолютно зависимо от хазарта. Аз Ви показах как Лена Бориславова спря закона на „Продължаваме промяната“ за хазарта, защото ги е страх, че няма да получават медийно отразяване, а ако получават - то ще е отрицателно."
Радостин Василев, народен представител

Депутатът каза, че не може да се очаква и подкрепа от ГЕРБ-СДС и припомни думите на Васил Божков, който и на пресконференции е съобщавал, че сумите, които е давал на бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, който е и санкциониран по „Магниски“, са били именно от хазарт.

„Хазартът е вселена от зависимости - много и сложни. Забраната му не я прави тази вселена по-малка, просто я превръща в тъмна вселена."
Любен Дилов, депутат от ГЕРБ-СДС

В края на дебата Любен Дилов от ГЕРБ-СДС взе думата, и каза че забраната на хазарта няма да няма да реши проблема със зависимостта. „Човешката природа не бива да се пипа и променя“, добави той. Според него трябва да се направи изцяло нов законопроект, като приходите от такси за хазарт да се насочват към общинските спортни клубове. Според Дилов хазартните машини трябва да бъдат проверявани и от потребителски организации.
Новото облагане за хазарта бе обявено изненадващо на извънредно заседание на бюджетната комисия на 17 декември.Тогава финансовият министър Асен Василев обяви, че с това предложение в бюджета се очакват с 200 млн. лв. повече приходи. Те се налагаха заради множеството разходи, за които настояха коалиционните партньори.
До края на 2023 г. за офлайн залагания върху спортни събития, лотария с търкане на билети, тото, лото се дължаха 15% върху приходите от залози. От началото на тази година ставката се вдигна на 20%, но пък върху по-малка база - разликата между получените залози и изплатените печалби. В края на 2023 година стана ясно от съобщение на Националната агенция за приходите, че към Министерството на финансите е сформирана работна група, която да анализира действащия Закон за хазарта и възможностите за подобряване и прецизиране на нормите му.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини