Законодателните проекти на вицепремиера Симеонов щели да бъдат основно редактирани

Забраната за пушене на закрито ще остане. Най-вероятно ще бъдат въведени частични ограничения при рекламата на хазарт и лотарийни игри. Върху предложенията за засилване на контрола за преместваемите обекти по Черноморието все още се мисли. Това казаха депутати от управляващото мнозинство и от опозицията пред "Дневник" за предизвикалите оживени дискусии идеи на вицепремиера Валери Симеонов.

Трите намерения бяха записани в законопроекти, внесени от депутатите от Националния фронт за спасение на България по инициатива на Симеонов.

Промените в Закона за здравето предвиждат връщане на стария режим със зали за пушачи и непушачи в заведенията. Предложените текстове в Закона за хазарта въвеждат забрана за непряка реклама като обявяване на печелившите от лотарии и какви са печалбите. Проектът предвижда още и забрана за продажба на хазартни и лотарийни игри извън лицензирани обекти. Промени в Закона за устройство на територията с нови изисквания за преместваемите обекти целят да не се заобикаля ограничението те да бъдат до 15 квадратни метра. Освен това се предвиждат промени и в Закона за защита от шума в околната среда.

По общественото мнение

И ГЕРБ, и БСП вече официално обявиха, че ще подкрепят промените в Закона за хазарта. От ДПС твърдят, че предложенията не са обсъждани в парламентарната група, макар и някои от депутатите да казват, че има резон в част от идеите. Във "Воля" смятат, че текстовете са тежък лобизъм - щели да ударят светлия бизнес и да обслужат сивия сектор.

Макар и преди месец зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да обяви, че партията ще гласува "за" идеите на Валери Симеонов за ограничения в рекламата на хазарта, неофициално депутати казват, че само някои от текстовете ще бъдат подкрепени. Няма как да не се съобразим с общественото мнение, казва източник на "Дневник" и дава за пример мнението на почти всички спортни клубове, които се обявиха против идеите.

По-високи пенсии в замяна

БСП ще подкрепи идеите за ограничаване на рекламата на лотарийни игри и ще настоява "Обединените патриоти" в замяна да са "за" увеличаване на пенсиите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред "Дневник", че в този бизнес има големи пари и се изисква смелост да се удържи докрай.

"Виждате какви реклами се бълват по телевизията, как по села и градове това се е превърнало в начин на препитание. Вместо да се образоват, да работят, хората търкат билетчета. Има случаи, в които вместо ресто в магазина връщат билетчета. Има ли ред в тази държава или няма? Облагането също е несправедливо", каза още Нинова.

Депутатът от "Обединените патриоти" Християн Митев заяви пред "Дневник", че обмислят още предложения, ако законопроектът бъде приет на първо четене. Сред тях са увеличаване на таксата върху всеки залог от 15% до 20% и повишаване на отчисленията за т.нар. социална отговорност, които в момента са 5000 лв. "При оборот над 4 млрд. лв. всеки би си защитавал бизнеса си с всички средства. Свидетели сме на кампанията, която се води срещу вицепремиера Симеонов и срещу вносителите на законопроекта", смята Митев.

И патриоти против пушенето на закрито

Пушенето на закрито няма да стане факт. Депутатите от ГЕРБ ще гласуват против, а от левицата - по съвест. Отделни народни представители от "Обединените патриоти" също са против връщането на стария режим, а от ДПС го определят като неприемливо.

Няма как да направим крачка назад и да се върне старият режим, смята депутат от ГЕРБ. Социалистите искат по-добър контрол за спазване на правилата.

Макар и новият регламент за преместваемите обекти да е одобрен от регионалната комисия в парламента, се очакват съществени промени след първо четене. Мнението в БСП е, че няма да подкрепят идеите на Валери Симеонов.

И трите закона вече са разпределени за гледане в парламентарни комисии.

Промените в закона за хазарта в сряда не бяха гласувани от първата комисия - по европейски въпроси, тъй като депутатите поискаха мнение от парламентарната правна дирекция дали не противоречи на европейска директива. Преди да влязат за обсъждане в пленарната зала промените трябва да бъдат разгледани от водещата комисия по бюджет и от комисията по културата и медиите.

Законът за здравето е разпределен в комисиите по здравеопазване и туризъм. В деловодството на парламента има 16 становища от различни лекарски организации, синдикати и министерства. Всичките те подкрепят единствено вдигане на глобите за нарушения на закона в частта му за тютюнопушенето, но не и връщане на пушенето на закрито.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини