„Телефонна чакалня“ действа в хасковско училище

Изображение 1 от 3

    Стоп на телефоните в училище! Тази мярка работи, а доказателство вече имат в хасковското основно училище „Шандор Петьофи“. Използването на мобилни апарати от учениците по време на клас и през междучасията там вече е забранено. И това е първото училище в областта, където това е въведено. Мярката е от началото на учебната година и вече отчита резултат.

    Още с влизането си в учебното заведение учениците оставят своите мобилни устройства в специално за това обособена „Телефонна чакалня“ и нямат достъп до тях през целия ден.

    Естествено нововъведението е срещнало отпор от учениците, особено сред по-големите. Впоследствие обаче, видели ползата от това да са съсредоточени в клас, а в междучасията-от пълноценното общуване по между си, сега тийнейджърите са с друго мнение. Седмокласничката Нели Петрова споделя това:Първоначално не одобрявах тази мярка, като всеки ученик, но след началото на учебната година, промяната се усети. Сега се чувстваме много по-добре. Преди в междучасията нямахме време за нищо, докато сега общуваме повече, играем настолни игри и се забавляваме, казва момичето. Друг от най-големите ученици - Здравко Петров вижда полезността от мярката в това, че вдигнали погледите си от телефоните, със съучениците му имат повече време да обърнат внимание на учебния материал, а това е важно, тъй като тази година им предстоят матури. А Ели Петрова е категорична, че усеща повече енергия, тъй като вместо на чина с апарат в ръка, сега повече се движи.

    Родителите също са с две ръце зад решението на ръководството да въведе, макар на пръв поглед да изглежда така в технологичното ни съвремие, рестриктивната мярка.

    Евгения е родител на първокласник и споделя, че дори е възхитена от решението да се каже „стоп „ на телефоните в училище. „Когато искам да се свържа с детето си, мога да го направя чрез класния ръководител, дадени са ни телефоните, обяснено ни е кога да се обаждаме, кога са междучасията. Така нямам никакво притеснение за комуникацията с детето при нужда", казва тя.

    Директорът на училището Антоанета Петрова споделя, че  децата свикнали бързо с мярката и сега не им липсват телефоните. Училището обаче е осигурило за всяка  стая телевизор с компютър и таблети, които се използват интензивно в учебния процес.

    Антоанета Петрова добавя и наблюдението си, че откакто учениците са без телефони в ръце, се отчита и повишена посещаемост в школската библиотека. След въведената мярка от училищното ръководство отбелязват повишаване на успеха на възпитаниците си, както и лисата на каквото и да е насилие между децата.

    Марката телефоните да се събират в началото на учебния процес и да се връщат след края на занятията вече действа успешно не само в редица училища в България, но и в съседна Гърция, където това е регламентирано дори с наредба и важи за всички училища в страната.

    През март учебните заведения в съседната държава затегнаха още повече контрола, тъй като според проучване показва, че всяко трето дете в час се ангажира с мобилния си телефон, а 25% от децата не могат да се съсредоточат поради използване на телефони от съучениците им.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Г.
      Г. Георгиев
      20 -1
      17:10, 16 апр 2024
      Браво за инициативата, време е и в другите училища да се въведе.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини