Бивш служител на Гешев: Нареди ми да търся анонимни свидетели и да пращам поръчкови статии

Протоколите от три разпита на бивш подчинен на Иван Гешев, който описва подробно схемата за фабрикуване на фалшиви сигнали, платени медийни публикации и как се търсят анонимни свидетели по предварително зададени показания, както и сигнал, изпратен до градския прокурор на София Илиана Кирилова, публикува днес Антикорупционният фонд.

„Госпожо магистрат, времето на истината идва“, започва един странен сигнал до градския прокурор Илиана Кирилова от времето непосредствено след приключване на войната на върха на прокуратурата от 2023 г., довела до отстраняването на Иван Гешев и поемането на поста от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Сигнал по записки от тоалетната на прокуратурата

Сигналът на Тихомир Владимиров е пълен с информация от кухнята на бившия главен прокурор и по него прокуратурата се задейства светкавично с образуване на досъдебно производство и разпити още на следващия работен ден.

IFrame

„Магистратите от Софийската градска прокуратура (СГП) никак не се притесняват от посоченото в сигнала място, на което се твърди, че са открити приложените към него писмени доказателства - дамската тоалетна на четвъртия етаж на Съдебната палата, където се намират кабинетите на главния прокурор и администрацията му“, посочват в публикацията от АКФ.

Сигналът е внесен на 30 юни 2023 г. и още на следващия работен ден, 3 юли 2023 г., започва серия разпити на един от споменатите в него - бившия директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и тогавашен прокурорски помощник Стефчо Банков, който работи във ВКП на пряко подчинение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Междувременно обаче в показанията си той говори, че указания е получавал предимно от Иван Гешев и обкръжението му.

След публикуване на снимките пред ресторанта „Осемте джуджета“ на Борислав Сарафов и Петьо Петров-Еврото през май 2023 г. Банков беше посочен от Сарафов като оперативен ръководител на нелегалното частно външно наблюдение на Гешев, направило заснемането, припомнят от АКФ.

Сигналът и приложените към него ръкописни записки от бележник съдържат подробна информация за последните дни и предполагаеми действия на най-близкия екип на Иван Гешев и е подаден само три седмици след като той е свален от поста с решение на Висшия съдебен съвет от 12 юни 2023 г.

Месец преди това ГЕРБ обяви публично подкрепата си за идеята за смяна на главния прокурор, а като негов вътрешен противник открито се позиционира заместникът му Борислав Сарафов. Тези действия бяха посрещнати с ударна прокурорска работа по замразени дотогава казуси като „Барселонагейт“ срещу Бойко Борисов и „Осемте джуджета“ срещу Петьо Петров-Еврото и Борислав Сарафов.

В сигнала се изнася информация за детайлите в планираните действия на медийния и процесуалния фронт, като например как да се намери анонимен свидетел по делото срещу Бойко Борисов. Давани са и конкретни указания какво точно да разкаже този свидетел за къщата в Барселона и произхода на парите.

Според подателя на сигнала са били обмисляни действия и срещу Делян Пеевски, тогава само санкциониран за корупция депутат от ДПС.

„Поискано е да се подготвят сигнали и срещу Дилян Пеевски (запазен е оригиналният правопис), „които да са свързани с членове на ВСС и корупция“, разказва подателят на сигнала.

Показанията на Банков, разпитван три пъти в рамките на четири дни, потвърждават информацията в сигнала за материалите от дамската тоалетна.

За активизацията по делото „Барселонагейт“ например Банков свидетелства, че му е било възложено намирането на фиктивни свидетели. Възлагането дошло от един от най-близките хора на Гешев - Габриела Ненкова. Банков твърди, че тя е ходила многократно при него, докато е бил на лечение в болница. Твърди и че не изпълнил поръчката, а веднага отишъл от болницата, по анцуг, в прокуратурата да докладва на Илиана Кирилова какво са го принуждавали да прави.

По време на разпита не са задавани последващи въпроси за това как е реагирала Илиана Кирилова и какво са обсъждали двамата.

Габриела Ненкова, Марчела Панталеева и Веселин Иванов са най-често споменаваните имена по твърденията за медийни поръчки, които идвали от кабинета на Иван Гешев. В показанията си Банков потвърждава и информацията от сигнала за медиите, използвани от прокуратурата за поръчки - ПИК, „Афера“, „Трафик нюз“ и „Марица“ (последните са описани като „групата от Пловдив“).

Споменават се и няколко сайта и групи под контрола на Кристиан Шкварек, като вероятно се имат предвид тези сайтове и фейсбук групи, които се управляват от фирма, регистрирана първоначално от неговата приятелка Виктория Вировска на техния адрес, която според разследване на „Капитал“ има договор с ГЕРБ.

Същият екип според Банков е замислял и протести срещу махането на Гешев, за които са били поръчани и разпечатани колажи с Борисов и Пеевски, но такива протести не са провеждани.

„А снимките на записките са били изхвърлени в един кош в дамската тоалетна на прокуратурата на 4 етаж и се разпространяват между хората от ръка на ръка, така стигнаха до мен." Така завършва сигналът, услужливо потвърден от свидетел Банков, който заявява, че е правил всичко под принуда от Гешев и приближените му, посочват от АКФ.

Какво е развитието на образуваното досъдебно производство към момента не е известно. От справка в информационната система на прокуратурата по номера на преписката е видно, че то не е приключило, допълват още от организацията.

По време на разпитите му Банков разказва и че е бил под сериозен натиск, като подчертава многократно, че се страхува за живота си и за живота и здравето на семейството си, като намеква, че иска защита, защото говори срещу Гешев. Освен това в последните си показания разказва за плик, който намерил в пощенската си кутия и в който имало предупреждение: „Здравей малък каскет идва и твоето време прочети се в тефтера Чао." (Правописът и пунктуацията са запазени в оригинал от показанията на Банков - бел. ред.)

Кой е Стефчо Банков: От МВР до прокуратурата и обратно

През март Банков се завърна в МВР след съдебно решение по едно от делата, които води срещу ведомството. Той е възстановен на работа в „Звено за подпомагане на министъра“, гласи официалната информация от министерството.

Преди година в разгара на войната между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, Банков беше посочен от Сарафов като ръководител на „частното външно наблюдение“ на Гешев.

„Това е нелегална структура, която се ръководи от Стефчо Банков“ и прави записи. Сарафов направи твърденията по повод публикуването на негова снимка с Петьо Петров-Еврото пред ресторанта „Осемте джуджета“. Банков обаче запази поста във върховната прокуратура и по времето на Сарафов. Уволнението му е предстояло заради отрицателна атестация, но е напуснал сам точно преди това, съобщи преди месеци „Сега“.

Банков оглави „Вътрешна сигурност“ в МВР през декември 2019 г., преди това беше зам.-шеф там. Той беше шеф на звеното по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г.

Повод за уволнението на Банков от МВР формално станаха негови изказвания по адрес на тогавашния министър Бойко Рашков. Дисциплинарната комисия прие, че с тях той е уронил престижа на МВР. Тогавашният шеф на „Вътрешна сигурност“ твърдеше, че му е оказван безпрецедентен натиск, за да бъде преназначен в Звеното за подпомагане на министъра.

Определил е преназначаването му като „изчистване на неудобните служители“ и „терор“ от министъра. Съдът установи, че Банков не е бил изслушан, преди да бъде уволнен, с което са нарушени правата му. Освен това съдът се съгласи с Банков, че дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на МВР.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини