Димитър Главчев единствен се е съгласил да бъде премиер, обеща кабинет от експерти

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев единствен е приел да стане служебен премиер. Това съобщи президентът Румен Радев преди официално да му възложи да предложи състав на служебен кабинет. Номинираният за премиер заяви, че това ще стане след седмица.

Главчев заяви, че това е било трудно решение и за двамата, но алтернативата е била хвърляне на държавата в конституционна криза.

Подчерта, че ще представи равноотдалечено правителство от политическите сили със състав от експерти, неопетнени и некорумпирани, както и с добро име в обществото. Ще направи така, че Радев да не се срамува при подписването на указа за правителство.

Освен организирането на честни избори, ще работи и за подобряване на живота на хората.

"Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, тъй като е избран отдавна и много правителства са го изпълнявали", заяви Главчев.

Радев подчерта, че последните промени в Конституцията, са за да се елиминира влиянието на президентската институция върху служебното правителство и ще се съобрази.

"Нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето на правителството", каза Радев. Ще очаква обаче кабинет, който е максимално политически неутрален и работи изцяло в интерес на гражданите и България.

Вчера президентът съобщи, че е избрал председателя на Сметната палата за кандидат за служебен премиер. Радев проведе срещи с посочените от Конституцията потенциални кандидати за поста в последния ден и половина веднага след като "Има такъв народ" приеха и върнаха третия мандат. Президентът няколко пъти коментира ограниченията и проблемите, които са били заложени за новата процедура, но демонстрира, че той ще я движи бързо на фона на исканията на повечето партии за избори 2 в 1 (датата за тях е 9 юни, защото тогава ще бъдат тези за европарламент).

Главчев беше дългогодишен депутат от ГЕРБ, а през 2017 г. за няколко месеца беше председател на Народното събрание. В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се надява президентът да не посочи Главчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини