Осем европейски страни подадоха жалби срещу "Meta"

Групи за защита на потребителите от 8 държави от Европейския съюз (ЕС) подадоха жалби срещу "Мета" (Meta). Компанията е обвинена в незаконно обработване на потребителски данни и използване на системата "плати или дай съгласие" като "параван" за нарушаване на поверителността, предаде АФП.

Компанията "Мета" получи солидни финансови приходи от продажбата на данни за потребителите на "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram) на рекламодатели, но нейният бизнес модел изправи базираната в САЩ фирма срещу регулаторните органи на ЕС по отношение на защитата на личните данни.

През ноември 2023 г. "Мета" стартира системата "плати или дай съгласие", която позволява на потребителите да не използват данните си за таргетиране на реклами срещу месечна такса - модел, който вече е изправен пред две предизвикателства от страна на защитниците на неприкосновеността на личния живот и потребителите.

Обявявайки последното действие, Европейската организация на потребителите (ЕОП) нарече системата "димна завеса за прикриване на истинския проблем с масовата, незаконна обработка на данни на потребителите, която продължава независимо от избора на потребителите".

Осем потребителски групи в Чехия, Дания, Франция, Гърция, Нидерландия, Норвегия, Словения и Испания подадоха жалби до местните органи за защита на данните, се казва в изявлението на базираната в Брюксел организация.

Групите твърдят, че "Мета" все още нарушава огромния общ регламент на ЕС за защита на данните, който е в основата на съдебните дела на ЕС срещу онлайн гиганта.

"Време е органите за защита на данните да спрат несправедливата обработка на данни от "Мета" и нарушаването на основните права на хората", заяви Урсула Пахл, заместник-генерален директор на ЕОП.

В доклад на ЕОП се казва, че "Мита" нарушава принципите на законодателството на ЕС за данните, които изискват прозрачност, както и ограничаване на това колко потребителски данни обработва и за какво се използват.

"Мета" изглежда е на мнение, че за да може компанията да печели пари от реклама, е оправдано да събира всички възможни данни за дейността на потребителите, тяхното местоположение, личностни характеристики, поведение, нагласи и емоции", се казва в доклада.

"В действителност масовото използване на личния живот на стотици милиони европейски потребители с цел търговска печалба не зачита различни основни принципи на Общия регламент относно защитата на данните", е посочено в документа.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини