Водещ съветник на Тръмп говори за нова система в НАТО

Водещ съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп заяви във вторник пред американски медии, че ако бившият президент се върне на власт, той ще настоява за промени в НАТО, в резултат на които някои страни членки ще загубят защитата си срещу външно нападение.

Кийт Келог, генерал-лейтенант в оставка и някогашен началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, заяви в интервю, че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор.

Член 5 гласи, че нападение срещу един член на базирания в Европа алианс ще се счита за нападение срещу всички и членовете на алианса трябва да реагират по подходящ начин. Без тези защити дадена страна членка няма да има гаранция, че другите членове на НАТО ще ѝ се притекат на помощ.

„Там, откъдето идвам, съюзите са от значение“, каза Келог, който е бил и съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс. „Но ако ще бъдете част от алианс, допринасяйте за него, бъдете част от алианса“.

Тръмп си навлече бързи упреци от страна на президента на Демократическата партия Джо Байдън и високопоставени западни представители, когато на митинг през уикенда предположи, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги напада.

Бившият съветник на Тръмп Джон Болтън коментира преди 2 дни, бившият американски президент е смятал да изведе САЩ от НАТО още през 2018 г. Той смята, че заплахата на Тръмп по повод НАТО  е съвсем реална, а скорошните му коментари са просто предлог, под който САЩ да напуснат. Болтън предупреди, че намеренията на Тръмп не биват да бъдат подценявани.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини