Защо в Германия се страхуват от новата „партия на Ердоган“

Основаването на новата партия DAVA - Демократичен алианс за многообразие и подем - от дни предизвиква остри дебати в Германия. Тя е близка до Анкара, някои дори я наричат „дългата ръка на Ердоган“. Вече беше обявено, че партията ще участва в изборите за европейски парламент на девети юни. Имената на четирима от кандидатите са известни - всички те в миналото са били свързани с Анкара.

Водещият кандидат на DAVA е Фатих Зингал. Той е адвокат и дълго време е бил говорител на Съюза на международните демократи, основан в Кьолн през 2004 - според германските власти това е лобистка организация на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Именно тя организира предизборните прояви на турския президент Реджеп Ердоган пред турците в Германия и Европа. Йонджа Каяоглу, инженер по образование, е другата кандидатка от DAVA. Тя вече рекламира кандидатурата си за европейските избори в социалните мрежи и събра подписи, за да бъде допусната. Смята се, че събирането на нужните 4000 подписа е чиста формалност.

Другите две известни имена на кандидатите от DAVA са Мустафа Йолдас и Али Ихсан Юнлю. И двамата са известни функционери на турско-мюсюлманската общност в Северна Германия.

„Дългата ръка на Ердоган“?

Председател на партията е Тейфик Йозджан. От известно време той пише за германската версия на турската държавна телевизия TRT, която от 20 години е пропагандната машина на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Към Йозджан се отправят упреците, че пише едностранчиво и се фокусира над проблемите в Германия, свързани с расизма, ислямофобията или високата инфлация, без да споменава нито дума за проблемите в Турция, където инфлацията е рекордна. Освен това отправя унищожителни криттики към германски политици и прави опити да ги дискредитира. Въпреки тесните си връзки с Анкара обаче DAVA отрича да е партия на Ердоган.

Пред ДВ Фатих Зингал изтъква, че досегашната дейност на някои от кандидатите на DAVA не е свидетелство за това. „Нито пък обстоятелството, че над 65 процента от турците в Германия, сред които сме и аз, и нашият председател, намират президента Ердоган и неговата политика за по-добри от предишните управляващи. Въпреки това не сме дългата ръка на Ердоган“, подчертава Зингал.

Нов опит за оказване на влияние в Германия

Професор Кемал Бозай от Центъра за изследване на радикализацията и превенцията към Международния университет в Кьолн е на друго мнение. „Партията на справедливостта и развитието и близките до Ердоган групи и движения се опитват отдавна да утвърдят свои лобистки структури в Германия, за да увеличат влиянието си върху политическия пейзаж в страната“, казва експертът. Основаването на DAVA е още един опит в тази посока.

До момента тези опити не са се увенчали с успех, поради което сега тези групи - както посочва Бозай - търсят алтернативни пътища да влязат в политиката. „Сегашните говорители на DAVA са известни личности, които развиват активна дейност и в близките до ПСР мрежи и лобистки структури. Затова може да се предположи, че като удължена ръка на Ердоган DAVA ще се стреми да спечели влияние в Германия“- продължава Бозай.

DAVA се насочва и към хората извън турските общности

Според политолога Жанер Авер, в Германия има около 800 000 избиратели от турски произход, 50 процента от които са участвали в последните избори за Бундестаг и са гласували предимно за центристки и леви партии. Той не смята, че DAVA има особени шансове.

Основателите на партията обаче са изпълнени с увереност. „За първия мандат в Европарламента са нужни около 250 000 гласа и всички експертни прогнози сочат, че ще ги получим“, казва пред ДВ водещият кандидат Фатих Зингал. Оттам нататък евентуалното получаване на още мандати ще зависи от това дали DAVA ще спечели избиратели и извън турската общност. „Гигантското медийно ехо от последните дни е в наша полза - вече сме известни в цяла Германия. Подобно нещо не бихме могли да постигнем дори и с огромен маркетингов бюджет."

Водещият кандидат на DAVA за изборите за ЕП Фатих Зингал    Снимка: Privat

Ако DAVA успее да привлече избиратели и извън турската общност - например мюсюлмани с германски паспорт, тя ще може да изпрати един депутат в Европарламента, смята политологът Авер. Но той се съмнява, че ще се стигне дотам. Тъй като „много от хората от турски произход, които се интересуват от политика, се ангажират активно или пасивно в утвърдените германски партии и няма да се пренасочат към DAVA“.

Дългосрочните цели на DAVA

DAVA мисли не само за предстоящите евроизбори - партията прави дългосрочни планове и възнамерява да създаде местни структури, за да може в бъдеще да се явява на всички избори. Експертът по екстремизма Бозай е на мнението, че укрепването на подобни етническо-религиозно-националистически ориентирани партии като DAVA е възможно и „заради настоящия расистки климат в Германия“.

Освен това според него съществува заплахата DAVA да насърчи екстремистките тенденции или напрежението между различни народностни групи - както и сред хората от турски произход. Особено на местно равнище DAVA би могла да се опита да окаже влияние върху политическите решения и общностите и така да влоши съвместното съществуване. „Най-вече в градовете, където живеят много хора от турски произход“, предупреждава Бозай.

 

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини