Пазарлъкът между Израел и 'Хамас' за прекратяване на огъня продължава

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ обяви, че е дала своя отговор на рамковото предложение за ново прекратяване на огъня в Газа. Подробностите по споразумението, изложени от Израел, САЩ, Катар и Египет, не са оповестени. По-рано бе съобщено, че то включва шестседмично примирие, при което още израелски заложници ще бъдат разменени за палестински затворници.

Израел и САЩ заявиха, че проучват отговора на Хамас, съобщи Би Би Си.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който в момента е в Близкия изток, обяви лаконично, че ще обсъди отговора на „Хамас“ с официални лица в Израел. Макар че Блинкен не каза как САЩ гледат на отговора, президентът Джо Байдън го определи като „малко пресилен“ - което предполага, че израелското ръководство няма да се съгласи лесно с исканията на групировката.

Според високопоставен служител на „Хамас“ групировката е представила „положителна визия“ в отговор на предложенията, но е поискала някои поправки, свързани с възстановяването на Газа, завръщането на жителите ѝ по домовете им и разпоредбите за тези, които са били разселени.

„Хамас“ е настояла за промени, свързани с лечението на ранените, включително тяхното завръщане у дома и прехвърлянето им в болници в чужбина.

Споразумението е било изпратено на „Хамас“ преди около седмица, но негов представител заяви пред Ройтерс, че им е отнело време да отговорят, тъй като някои части от него са били „неясни и двусмислени“.

Министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани определи отговора на „Хамас“ като „положителен“ като цяло.

Споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа се разглежда от САЩ като най-реалистичния начин за намаляване на напрежението в други региони.

Вчера Израел потвърди, че 31 от останалите 136 заложници в Газа са убити. Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на Израелските сили за отбрана, заяви, че семействата им са били информирани и че властите ще продължат да настояват за връщането на останалите заложници.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини