Храни, които увреждат мозъка

Избягвайте ги за здрава нервна система

Мозъкът е един от най-сложните органи в човешкото тяло. Той отговаря за контрола и протичането на абсолютно всички процеси в организма. Затова се нуждае от качествени и здравословни хранителни вещества, за да си набави необходимото за осигуряването на ресурс за всички тези функции, за които отговаря и които контролира.

Ако не се храните добре и имате лоши навици, функциите на мозъка могат да бъдат застрашени, както и неговото състояние. Нездравословните избори, които правите всеки ден повишават многократно риска от увреждания на мозъка, мозъчни заболявания, дегенеративни процеси, които могат да доведат до инсулт, болест на Алцхаймер или да засегнат мозъка и нервната система, така че това да рефлектира върху други органи и да влоши качеството на живот.

Има някои храни и напитки, които са особено вредни за мозъка и предизвикват изменения в тъканите му, засягащи функциите му.

Кои са храните, които увреждат мозъка?

Захар

Когато се спомене захарта, всички се сещат предимно за напълняването и диабета. Но захарта вреди на много повече нива, отколкото предполагаме. Захарта причинява възпаления във всяка тъкан в човешкото тяло, които могат да останат задълго и човек да не подозира за наличието им.

Тлеещите постоянни възпалителни процеси увреждат нервната система и мозъка, като така се превръщат в предпоставка за дегенерации и заболявания, увреждащи мозъка. Избягването на всички излишни добавени захари е от съществено значение за нормалното и здравословно протичане на процесите в мозъка.

Деликатеси, колбаси

Преработените меса съдържат множество вредни вещества, като овкусители, оцветители, подобрители, консерванти, излишъци от соли, наситени и трансмазнини, глюкоза. Този коктейл от вещества уврежда мозъчните клетки и влошава способността им да комуникират с останалите органи и тъкани посредством невронната мрежа.

Алкохол

Алкохолът не е вреден само за черния дроб, както много хора погрешно мислят. Той оказва влияние на всички органи в тялото, като един от най-засегнатите е мозъкът. Редовната консумация на алкохол дори в неголеми количества засяга мозъчната функция, като рефлектира негативно върху функционалните му клетки, отговарящи за процесите в нервната система.

Пържени и тлъсти храни

Пържените храни съдържат огромни излишъци от трансмазнини, наситени мазнини и изгорели частици, които причиняват възпаления в мозъка и са предпоставка за развитие на нервни и сърдечносъдови заболявания. Постоянното наличие на такива мазнини повишава значително риска от болестта на Алцхаймер, деменция, запушване на артерии, инсулти и инфаркти.

 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини