Равносметка: Успехите на хасковските спортисти през 2023 г.

    2023 година е към своя край. През изминалите 12 месеца на спортната сцена се случиха редица събития. Ние успяхме да отразим стотици от тях. Една част бе тясно свързана с Хасковска област, а друга - с цяла България. Именно в някои от най-големите успехи за страната ни бяха намесени и състезатели от Хасковско. Ето някои от най-сериозните спортни успехи и събития, които отразихме през 2023-та.

    Като ударно начало можем да започнем с царицата на спортовете - леката атлетика. Един младеж от Харманли ни накара да се гордеем с младите си спортисти. Божидар Саръбоюков имаше страхотен сезон, подплатен с редица отличия. Възпитаникът на Димитър Карамфилов записа много силни успехи. През 2023-та Божидар спечели редица републикански състезания и подобри национални рекорди. Върховите постижения на младия атлет на „Хеброс“ (Харманли) бяха сребърните медали на скок дължина и тройния скок на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим. Освен това той бе четвърти в скока на дължина на европейското първенство за мъже и жени в Истанбул.

    Сестрата на Божидар Ирен Саръбоюкова също спечели редица отличия от национални и международни състезания. Тя завоюва и бронзовия медал на висок скок на Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор.

    2023 година бе емблематична за мъжкия баскетболен тим на Хасково. Отборът, воден от Янко Желев, продължи възходящата посока на развитие. Още при дебюта си в „А“ група (б.а. второто ниво на родния баскетбол) „Хасково“ игра финал. В спор за титлата тимът отстъпи на „Миньор“ и остана на второ място.

    Борбата отново бе сред водещите спортове в региона и в частност в Димитровград. Двама местни състезатели играха финали на европейски първенства. На шампионата за мъже и жени до 23 години Георги Иванов триумфира в тежка категория в свободния стил. Около месец по-късно съотборникът на Георги - Микяй Наим остана на крачка от титлата на Европейското първенство за мъже и жени. Борецът на „Димитровград“ спечели сребърния медал в категория до 65 кг. в свободния стил.

    Няма как да подминем цар футбол. Макар и в последните няколко години местният футбол да е свързан предимно с третото ниво, той все пак си има почитатели. През календарната 2023 година „Саяна Хасково“ спечели сребърните медали в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Колкото до първенството на югоизток хасковлии стартираха и новия сезон с амбициите за влизане във Втора лига. Дали това ще стане, ще видим на пролет.

    През месец ноември Иван Георгиев записа поредното си голямо класиране на международно състезание по силов трибой. Вече като състезател на НСА „Васил Левски“ хасковлията триумфира на Световното университетско първенство по класически трибой. Той спечели титлата в категория до 120 килограма. Георгиев завърши с тотал от 767,5 кг.

    Едно от големите събития в Хасково през годината бе завръщането на състезанията по мотокрос. След няколкогодишно прекъсване феновете на моторните спортове от Хасково отново видяха състезание на местния полигон. Около 100 състезатели стартираха в поредния кръг от купата на страната по мотокрос.

    Феновете на бързите скорости се насладиха и на автомобилна надпревара. След двегодишно прекъсване Хасково отново прие кръг от Републиканското първенство на затворен маршрут.

    Няма как да подминем и Христо Стоичков. През месец юни живата легенда на родния футбол посети Харманли. Камата откри пластика, посветена на бляскавата му футболна кариера. На стадиона легендарният номер 8 бе посрещнат от свои съотборници от някогашния тим на „Хеброс“ и от стотици фенове. Стоичков участва и в честванията на 100 години организиран футбол в града.

    Няма как да не споменем и Григор Димитров. Гришо отново ни накара да стоим пред телевизорите и да гледаме мачовете му. Сред най-големите успехи на хасковлията бе финалът в Париж. За съжаление там се изправи срещу Новак Джокович, а сърбинът спечели решителната среща за титлата. Въпреки това Григор отново доказа, че има място в тенис елита и ще ни радва с още много победи. 

    Какво ще ни предложи спортът през 2024 година предстои да видим. Надеждите са за още повече успехи на родна и международна сцена. Надяваме се Хасковска област да има участници и на Олимпиадата в Париж, а там вече каквото сабя покаже. На спортистите можем да пожелаем още повече успехи и по-малко контузии. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Тр
      Треньор
      3 0
      00:29, 30 дек 2023
      Как може такова невежество и манипулация! Вие не сте журналисти а смешни писарушки! От споменатите повечето се състезават за други клубове или са в 2 и 3 дивизия! Хасково има републикански шампиони , учасници и медалисти от европейски и световни първенства. Христо Христов, Радослав Русев, Лили Стоичева, Васил Ривов са състезатели от ХАСКОВСКИ КЛУБОВЕ. Това вашето не е журналистика ! Смешни писарушки! Поне като пишете проучете!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини