Съветниците гласуваха по-високи данъци

Интересен дебат с афиширане на различни мнения се състоя вчера по време на редовната общинска сесия.

Особено чувствителната тема за повишаване на данъците и таксите противопостави управляващи и опозиция. След като проектът на наредбата за промените на данъците и таксите беше публикуван и разгледан, по време на заседанието Асен Кичуков се позова на подписка от физически и юридически лица. Чрез нея той настоя за по-плавно увеличение. Предложението на Кичуков беше за увеличение на данък сгради от 1,8 на 2,2 вместо на 3 промила. Предложението бе отхвърлено от управляващите с 14 на 6 гласа, като мнението на председателя на ОбС Светозар Славчев е, че то не е било структурирано и от него не е ставало ясно какво точно решение се предлага. По този повод той отбеляза: „Това са популистки и необосновани предложения, които не почиват на каквито и да било финансови, правни и други анализи. Тези предложения имат политически цели. Посоченият размер на данъка не е някакво своеволие или административна приумица, а е обективна необходимост за по-доброто развитие на общината.“

Данъците в община Първомай не са вдигани от 2008 година, а неотдавна е получено указание от министъра на финансите за увеличаването им с цел по-голяма независимост на местните структури и евентуални рестрикции ако това не се направи.

Точка 4, която касаеше възнагражденията на общинските съветници също стана повод за „сблъсък на мнение“. Отново Асен Кичуков предложи общинските съветници да вземат половината от полагащото им се възнаграждение или то да е в размер на 450 лв. месечно. Управляващите отново отхвърлиха предложението на Кичуков.

В същото време бе гласувано председателят на ОбС да работи на непълен и ненормиран работен ден 30 часа седмично срещу 67% от възнаграждението на кмета на общината.

Общинските съветници избраха и негов заместник. Без кабинет Илия Ганчев ще замества Светозар Славчев при определени обстоятелства, за което ще получава възнаграждение с 25% повече от своите колеги.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини