Ще дадем до 1,5 млрд. лв. за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Парламентарната енергийна комисия единодушно прие законопроект за инвестицията на до 1,5 милиард лева в строежа на 7 и 8 блок на атомната електроцентрала „Козлодуй“.

Основното изграждане на двата блока се предвижда за 2025 г., уточни Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

В края на ноември Министерският съвет прие декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия, което е в съответствие с енергийната политика на България и действията на българското правителство за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“.

Днес депутатите от енергийната комисия също така приеха на първо четене законопроекта за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години. 10 гласуваха „за“, а 5 - против.

Според Павела Митова от „Има такъв народ“ няма как законопроектът да се приеме в този вид, защото съдържа добри, но много противоречиви идеи. Тя е на мнение, че сред нормативните предложения има и много лобистки цели.

Разногласията в управляващата коалиция относно изключението (т.нар. дерогация) от европейските санкции за внос и преработка на руски петрол в страната официално приключиха.

Депутатите единодушно приеха законопроекта на ПП-ДБ и ГЕРБ, с който вносът на руски петрол окончателно отпада от 1 март, а квотите за износ - още от 1 януари догодина. „За“ точката гласуваха 10 депутати, 4 бяха „против“, а един се въздържа.

Членовете на комисията окончателно гласуваха и премахването на таксата от 20 лева за внос на руски природен газ. Това задължение бе пренасочено от „Булгартрансгаз“ към Агенция „Митници“, след като най-голямото българско газопреносно дружество за малко да не фалира. След тази промяна обаче е станало ясно, че Агенция „Митници“ не успяват да съберат таксата и затова сега се предлага тя изцяло да отпадне.

„Не става дума за „Булгартрансгаз“, а за министъра на финансите, който не може да ги събира“, обяви председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ му опонира и обясни, че в момента „Митници“ нищо не събират и затова е по-добре таксата да отпадне, а не защото министърът на финансите Асен Василев е виновен.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини