Институтът "Пантон" обяви Цвета на 2024 г.

Pantone Color Institute обяви цвета на прасковения мъх (Peach Fuzz) - топъл нюанс между розовото и оранжевото, описван като "нежен, топъл и уютен, едва доловимо чувствен и сърдечен", изразяващ "нуждата ни от състрадание и човешка връзка през следващата година" - за Цвят на 2024 г.

Експертът в областта на цветовите палитри обрисува нюанса на новата година като "кадифен прасковен тон", който олицетворява "нашето желание да подхранваме себе си и другите" и "чийто всеобхватен дух обогатява ума, тялото и душата".

"Той носи винтидж настроение, но също така е свеж и лек, чувствителен и сладък, носталгичен, по-често женствен, тихо изтънчен, нежен и тактилен", описва настроението и усещането, които цветът на прасковения мъх предизвиква, специалистът по цветовете на Pantone Леатрис Айсман. Според вицепрезидента на Pantone Лори Пресман избраният от Pantone цвят на 2024 г. "резонира със състрадание, предлага тактилна прегръдка и без усилие свързва младостта с вечното".

Цветът на 2024 г. според "Пантон"

Цветът на 2024 г. според "Пантон" | Снимка: Pantone


Peach Fuzz е 25-ият цвят на годината на Pantone, който може да се разглежда като еквивалент на избора на Дума на годината на големите речникови издателства с тази разлика, че избраният цвят не изразява духа на времето на изминалата година, а е прогноза или предварително поставен щрих за предстоящата. Традиционно цветът на годината на Pantone се разглежда и налага като предпочитан и популярен през годината, като преобладава в цветовите решения в най-различни индустрии - от интериорни и екстериорни бои, през висша мода и конфекция, до мебели, козметични продукти и палитри в рекламния бранш.

Първият цвят на годината беше небесносиньо, избран през 1999 г. в очакване на новото хилядолетие. "Беше прекрасно, обнадеждаващо, всички онези хубави неща, които чувстваш, когато мислиш за бъдещето. Но имаше и онзи страх, че всички часовници ще спрат. Така че това беше нашето предизвикателство. Но за нас беше просто: цветът на небето, това, което е пред нас", спомня си Айсман.

При избора на цвета за следващата година институтът се вглежда в тенденциите от днешния ден и в най-очакваните предстоящи събития, каквито през 2024 г. са например Летните олимпийски игри в Париж. Всички те оказват отражение върху прецизирането на новия нюанс: "Влиянието може да произтича и от нови технологии, материали, текстури и ефекти, социално-медийни платформи и дори предстоящи спортни събития, които привличат световното внимание", обясняват от компанията.

Експертите от Pantone предвиждат, че Peach Fuzz ще бъде популярен и за сватбени тържества и флорални аранжировки.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини